Sådan foregår tilbagebetaling af studielån

Her kan du læse mine erfaringer med tilbagebetaling af studielån, herunder hvilke fradrag du skal skrive på din forskudsopgørelse.

Da jeg studerede på universitetet igennem nogle år, fik jeg også et SU-lån, som jeg nu betaler af på i dag. Men der er også nogle ting som jeg gennem tiden har været i tvivl om i forbindelse med tilbagebetaling af studiegæld, og de ting vil jeg gerne dele med jer her. Især fordi jeg synes ikke jeg fandt nogle særlige gode svar på de spørgsmål da jeg kiggede på de officielle steder.

Først og fremmest vil jeg lige dele henvisninger til de officielle steder, hvor du kan læse masser om SU-lån og hvordan tilbagebetaling foregår. Først og fremmest er der på Uddannelses- og Forskningsstyrelsens (der tidligere hed SU-styrelsen) hjemmeside. Her står der også noget om tilbagebetaling, men denne hjemmeside er generelt mest for dig der er igang med at studere og som skal have SU-lån. Når du er blevet færdig med at studere og skal til at betale af på studielånet, så er det nemlig Udbetaling Danmark der står for tilbagebetalingen. Det er altså ikke de samme der står for at låne penge som står for tilbagebetalingen. Udbetaling Danmark har også en del information på Borger.dk.

Renter på SU-lånet

En af de vigtigste ting at forstå på SU-lånet er selvfølgelig hvordan renter fungerer, fordi det svarer ikke helt til et almindeligt lån i banken. Der er en forskellig rente på SU-lånet alt efter om du studerer eller om du ikke længere studerer. Så længe du studerer er renten nemlig fast på 4%. Det betød for eksempel at mens jeg studerede betalte jeg 4% i rente, mens de fleste danskere kunne nøjes med en noget lavere rente, fordi renten i samfundet generelt var meget lav dengang.

Renterne bliver tillagt lånet, og du kan IKKE få fradrag for dem mens du studerer. Man kan nemlig først få fradrag for renter, når man betaler af på et lån, og det gør man ikke mens man studerer. Det betyder også at når du begynder at betale af på SU-lånet, så vil du få et kæmperentefradrag de første år, hvor du betaler af på den rente der er blevet tillagt mens du studerede. Her får du nemlig både fradrag for tidligere tillagte renter og så de renter der kommer på mens du betaler af på lånet.

Når du stopper med at studere, så er renten ikke længere fast, så er den variabel. Og her er det sådan, at renten fastsættes udfra diskontoen i Danmark. Diskontoen er en rentesats som Nationalbanken fastlægger, og den kan du se her. Lige nu er diskontoen i Danmark 3,35%, og så skal man lægge 1% til for at få renten på SU-lånet. Så lige nu er renterne 4,35%.

Start på tilbagebetaling

Du kan selvfølgelig til enhver tid begynde at betale af på dit studielån, og du kan også altid betale ekstra hvis du vil det. Hvis du vil betale ekstra, så logger du bare ind på Borger.dk, og her er der angivet betalingsoplysninger til hvor du kan betale ekstra penge.

Men ellers er det obligatorisk at starte afbetaling af SU-lån to år efter du er sluttet studiet. Dvs. hvis du fx. slutter studiet juli 2023, så skal du ikke betale af på SU-lånet resten af 2023 og 2024, men du skal begynde at betale af på lånet 1. januar 2024. Udbetaling Danmark kontakter dig via Mit.dk/eBoks nogle måneder før og informerer dig om dette, så du behøver ikke selv gøre noget.

Hvor meget du skal betale af på lånet er selvfølgelig også noget Udbetaling Danmark fastsætter. Afhængig af hvor stort lånet er, så får man mellem 5 og 20 år til at betale det tilbage, og på baggrund af det fastsætter Udbetaling Danmark det beløb du skal betale for at du både kan nå at betale lånet og renterne. På Borger.dk kan du til enhver tid se hvad du skal betale og hvornår lånet forventes indfriet.

Betalingen af et SU-lån sker hver 2. måned, men du kan også aftale du vil betale hver måned hvis det passer dig bedre. Faktisk er Udbetaling Danmark meget fleksible når det kommer til tilbagebetaling, hvis du kommer med nogle rimelige argumenter.

Fradrag for renter

Hvor meget fradrag du kan få for renter på dit SU-lån er også vigtig at kende til. Udbetaling Danmark sørger automatisk for at indberette det til Skat, så det kommer til at stå korrekt på din Årsopgørelse. Men hvis du ønsker rentefradraget i løbet af året, så skal du angive det på din forskudsopgørelse. Og her kan det være lidt kompliceret at finde ud af hvad du skal skrive på.

Men husk at du får INGEN rentefradrag mens du studerer, hvis du ikke betaler af for studielånet. De renter der pålægges lånet mens du studerer kalder man for studietidsrenter, og de pålægges lånet, men giver først fradrag når du betaler af på lånt.

Når du er færdig med studiet og skal til at begynde tilbagebetaling på lånet, så vil du altså i starten både få rentefradrag for de renter der tilskrives lånet, men også de studietidsrenter der er tilskrevet mens du studerede. Du får derfor et kæmpe fradrag de første år, indtil du har fået rentefradrag for alle studietidsrenter. I starten her finder du det fradrag du skal skrive på forskudsopgørelsen på følgende måde:

Login på Borger.dk -> Vælg Amortisationstabel for det pågældende år -> Her lægger du de to beløb “Forventet rentetilskrivningog “Forventet betaling af rentersammen

Summen af disse to felter er det du skal skrive på forskudsopgørelsen de mange år, hvor du stadig betaler studietidsrenter. Når du er færdig med at betale studietidsrenter, så skal du kun skrive Forventet rentetilskrivning på. Det mest tricky bliver i det år, hvor du bliver færdig med at betale studietidsrenter. Her vil du nemlig skulle skrive Forventet rentetilskrivning plus noget af Forventet betaling af renter på, fordi der er kun noget af dette der er fradragsberettiget. Dette skyldes at noget af det beløb under Forventet betaling af renter har du allerede fået fradrag for i starten da du betalte af på SU-lånet.

Det var nogle af de vigtigste ting jeg har erfaret ved tilbagebetaling af studiegæld. Hvis du måtte have nogle spørgsmål er du meget velkommen til at skrive en kommentar nederst, så skal jeg forsøge at svare på det så godt jeg kan. Ellers vil det typisk være Udbetaling Danmark du skal kontakte for at få hjælp.

5 2 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x