Nu kommer 5G til Danmark – TDC er klar

Inden december 2020 vil mere end 90% af danskerne have adgang til 5G via TDC’s netværk, melder TDC ud.

Danmark er som resten af verden igang med at opgradere mobilnetværket fra 4G teknologi til 5G teknologi. 5G giver mulighed for hastigheder der er 20 gange større end 4G, og derfor vil det være gearet til fremtidens behov for internet på mobile enheder.

5G står for “femte generations netværk” og er altså den 5. generation af mobilnetværk. Udover højere hastigheder er latenstiden også markant nedsat. Reaktionstiden for 5G er ned til 1 ms hvilket er 15 gange hurtigere end ved 4G.

En af svaghederne ved 5G er at det har en kortere rækkevidde i forhold til 4G, hvilket betyder at du skal være tættere på sendemasten for at få forbindelse. Derfor vil 5G i starten også være bedst i de områder hvor der er tæt befolkning, det vil sige i de store byer. Du skal derfor regne med bedst 5G dækning i København, Odense, Aarhus, Helsingør og andre store byer.

TDC står for et af de mobilnetværk vi har i Danmark, og er faktisk for nylig blevet kåret til Danmarks bedste mobilnetværk. De har brugt Ericsson til at udbygge 5G netværket, efter de tidligere opgav aftalen med Huawei. Dette skyldtes bekymringer om hvorvidt Huawei ville implementere overvågningsteknologi i udstyret, der bliver en vigtig del af Danmarks infrastruktur.

TDC fortæller at de lancerer 5G den 7. september og herefter vil de inden udgangen af september dække 20% af danskerne med 5G, som kan ses på kortet nedenunder. Herefter vil de fortsætte udbygningen og inden udgangen af året vil 90% af danskerne være dækket af 5G.

For at kunne få 5G på din mobiltelefonen, er der flere ting der skal være opfyldt. Først og fremmest skal du have en mobiltelefon, der understøtter 5G og her kommer der for øjeblikket flere og flere på markedet. For det andet skal du have et mobilabonnement der også understøtter 5G, og det skal du lige undersøge først.

For at kunne bruge TDC’s 5G net skal det være et mobilabonnement der kører på TDC’s net. Her kan nævnes Telmore, TDC Erhverv, YouSee der alle er drevet af TDC. Der er flere andre udbydere der også lejer sig ind på TDC’s net, og det er bl.a. Happi Mobil, Hallo.dk, Mobilic, Nettalk, Stofa Mobil, Uontel, Fastnet.nu, Fullrate og nemSIM.

Prisen for et 5G abonnement hos YouSee vil være 199 kroner pr. måned. Det er forholdsvis dyrt for et abonnement, men det bør også nævnes at det er inkl. fri tale, fri SMS, fri musik og en del data. Hos Telmore kan du tilkøbe 5G for 29 kroner, hvis du har et abonnement til minimum 149 kroner, hvilket gør at 5G ved Telmore vil koste mindst 178 kroner pr. måned.

Eksempler på mobiltelefoner på markedet i Danmark, der understøtter 5G, er Sony Xperia 1 II, Samsung Galaxy Note20 Ultra, Samsung Galaxy S20 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra, Samsung Galaxy S20+, Motorola Edge, Motorola Edge+, Motorola G 5G Plus, Samsung Galaxy Note20, Huawei P40 Pro, OnePlus 8, OnePlus 8 Pro, OnePlus Nord, Samsung Galaxy A71 5G, Samsung Galaxy Note10+ 5G og Samsung Galaxy Z Flip 5G. Bemærk at Apple iPhone desværre endnu ikke har en 5G telefon endnu, men den kommende iPhone 12 forventes at understøtte 5G.

De andre mobilnetværk der findes i Danmark er Telenor/Telia og 3. De er endnu ikke klar til at tilbyde 5G. 3 har dog meldt ud at de i slutningen af 2020 vil gå i luften med 5G, og Telenor har talt om en udruldning i løbet af foråret 2021. Her til efteråret kommer 3,5 GHz frekvensbånden, der vurderes vigtig for 5G, på en auktion, og så vil vi nok høre mere om hvornår de andre udbydere kommer med på banen.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x