Nu er der kommet et dansk Mastodon relay

Med det nye danske relay er det af mindre betydning hvilken dansk Mastodon server du vælger. Vælg den du har mest tillid til.

Ved du heller ikke hvilken server du skal vælge, når du opretter en profil på Mastodon? Du er ikke alene, det er der flere der har givet udtryk for. Rådet indtil videre har været at valget af server er af mindre betydning, fordi du kan altid senere skifte server. For mange har det været afgørende at der var nok dansk indhold og danske brugere, så det ikke går hen og bliver kedeligt at være på Mastodon. Den del bliver nu også af mindre betydning, fordi en del af de danske servere er nu gået sammen i et samarbejde om et såkaldt relay.

Et relay er en server, der sørger for at de indlæg der kan tilgås på én Mastodon instans bliver delt med de andre deltagere i relayet, således at indlægget også kan tilgås her. Med andre ord deler man i højere grad indholdet mellem instanserne, og gøre det nemmere at læse dem uanset hvilken server du har valgt.

Der er nu kommet det første danske relay, som du kan læse mere om her. Det er lavet af Christian Winther der er administrator på den danske Mastodon instans Expressional.social. I relayet deltager de fleste andre danske Mastodon instanser, herunder også fynbo.social, mstdn.dk, norrebro.space, turingfesten.dk og uddannelse.social. Der mangler vist kun helvede.net og social.data.coop for at få samlet de store danske instanser. Find flere danske instanser her.

Det danske relay betyder, at uanset om du har en profil på expressional.social, fynbo.social, mstdn.dk, norrebro.space, turingfesten.dk eller uddannelse.social, så har du som udgangspunkt adgang til det samme indhold. Med andre ord får vi samlet det meste danske indhold af Mastodon i et relay. Når du skal vælge server vælger du derfor den server som du har mest tillid, og ikke så meget efter hvor mange danskere der er til stede.

Det betyder også, at det kan give mening for de dankere der har en profil på en af de internationale servere, som fx. Mastodon.social, at skifte til en af de danske servere for at få mere dansk indhold.

Hvis du har en solo Mastodon instans, ligesom jeg selv har, kan det også give mening at koble den på relayet for at du får mere del i det danske indhold. Det er meget simpel, fordi først skal du ansøge om at få lov til at deltage og bagefter tilføjer du bare adressen til relayet i administrationen til din Mastodon instans. Så skulle det gerne se sådan ud når du er færdig.

Hvis du har brug for hjælp til at få tilmeldingen til relayet til at virke, så kontakt mig gerne eller skriv en kommentar nederst.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments

@andreas @stefanjohansson see post (in danish). Are there any medical/science relays the nicuverse can and should join ?

@andreas Har du set jeg har sendt dig en direkte besked?

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x