Sådan vælger du den rigtige Mastodon server/instans

I denne artikel vil vi kigge på de tanker og muligheder du kan have, når du skal vælge hvilken server eller instans du skal oprette en Mastodon profil på.

Mastodon er det seneste nye inden for sociale netværk, og for øjeblikket er der rekordmange der opretter en profil på Mastodon. Hvis du er i tvivl om hvad Mastodon er, kan du læse mere her hvor jeg har skrevet en introduktion, og her kan du finde mange startguides til Mastodon.. I denne artikel vil vi fokusere på hvad du skal tænke på når du skal vælge hvilken server du vil oprette en profil på. Det er nemlig nok en af de største spørgsmål folk stiller sig selv, når de overvejer at oprette en profil.

Det er nemlig sådan at Mastodon er et såkaldt decentralt netværk, hvor flere instanser (som man kalder de forskellige servere) er bundet sammen i det store Mastodon netværk. Det er altså ikke som ved Twitter, hvor du bare skal oprette en profil på Twitter.com og så er du igang. På Mastodon skal du vælge hvilken instans du vil oprette en profil hos.

Der er mange forskellige instanser, så det kan være svært at vælge, når man knap nok ved hvad Mastodon er for noget. Men det vigtigste pointe for denne artikel er, at du skal ikke tænke så meget over hvilken instans du vælger, fordi du kan altid flytte din profil til en anden instans senere. Det kan du læse mere om hvordan du gør her. Jeg har selv gjort det flere gange, siden jeg kom på Mastodon tilbage i 2017.

Start på Joinmastodon.org

Det første sted du kan kigge efter den instans du skal vælge er på Joinmastodon.org. Siden indeholder kun et udpluk af de Mastodon instanser du kan vælge, som overholder nogle bestemte kriterier for at komme med på listen. De kriterier kaldes også for Mastodon Server Covenant og de omfatter:

  • Instansen modererer aktivt indhold der er racistisk, sexistisk, homofobisk og transfobisk.
  • Instansen tager daglig backup.
  • Det er mere end én person der har kontrol over serveren, så det ikke kun afhænger af én person.
  • Instansen forpligter sig til at give medlemmerne mindst 3 måneders varsel i det tilfælde serveren lukker ned.

Det er vigtige kriterier, som mange af de andre instanser der ikke er listet på Joinmastodon formentlig også opfylder, men som kan være vigtig for dig når du skal vælge en instans.

Du kan prøve at browse rundt på Joinmastodon og se om du kan finde en server der tiltaler dig. Men igen, valget af instans er ikke så vigtigt. Specielt ikke i starten.

Der er indtil videre kun to danske servere, som du kan finde på Joinmastodon.org:

Sæt dig ind i reglerne for den enkelte instans

Når du kigger på en instans, som du overvejer at oprette en profil hos, skal du starte med at tjekke deres regler ud. Er der fx. krav til at du er økonom eller læge for at være medlem af den instans? Skal du have nogle bestemte holdninger? Har de meget restriktive regler for hvordan de modererer indholdet på instansen?

Lad os prøve at starte med at kigge på den instans der hedder Mastodon.nu:

Når man går ind på adressen for en instans ser man straks muligheden for at oprette en profil til venstre, mens introduktionen til instansen står til højre. Den introduktion kan være godt at starte med at læse igennem, for at se om du passer til målgruppen for instansen. Vi kan se at denne instans primært gælder for svenskere, men også for andre fra Norden. Det vil sige det kan også omfatte danskere.

Nede i bunden finder du linket “Lär dig mer” hvor du kan læse nærmere hvilke regler der gælder for denne instans. I toppen af den side finder du serverreglerne, og dem er det vigtig du læser igennem. Der står fx. her at man enten skal skrive på engelsk eller et skandinavisk sprog og så er der ellers nogle regler som at man skal overholde loven, at man skal opføre sig ordentligt og hvis man vælger at poste indhold af sexuel eller voldelig karakter, skal det markeres med en Content Warning.

Under serverreglerne finder du Code og conduct, hvor der står yderligere hvordan instansen modereres. Nedenunder det kommer der et afsnit om Cross-posting, og det er vigtigt du sætter dig ind i, hvis du har tænkt dig at bruge en cross-poster til at generere indhold fra dine egne profiler.

Det her var et eksempel på en Mastodon instans, hvor der ikke er særlige restriktive regler for at du kan oprette en profil. Men sådan er alle instanser ikke, så husk at sætte dig ind i reglerne. Som dansker kan Mastodon.nu altså være en udemærket instans at oprette en profil på.

Hvad nu hvis instansen lukker?

Med den måde Mastodon er organiseret på, synes jeg det er en god ide at overveje hvad der ville ske hvis instansen skulle gå hen og lukke en dag. Tilsigtet eller utilsigtet. Så ville du miste alle dine toots og alle dine følgere fra den ene dag til den anden. Ville det være et tab eller vil du godt kunne leve med det?

Som vi netop har set på tidligere, så er det i hvert fald sådan, at hvis du vælger en instans der står på Joinmastodon, så ved du at de tager daglig backup og du ved også at de har skrevet under på at give minimum 3 måneders varsel hvis de lukker. Det er faktisk meget betryggende.

Men husk uheld kan også ske, og hvad nu hvis hele instansen lukker ned fra den ene dag til den anden ved en fejl? Som eksempel kan vi tænke tilbage på Datataffel.dk, som var en Diaspora server (Diaspora er også en del af Fediverset som Mastodon). Serveren var ikke stor, men den gik ned pludselig og alle brugeres data gik tabt. På ingen måde med vilje, men læren af det er at du som bruger også selv skal tage ansvaret for den slags i dine egne hænder.

Heldigvis kan Mastodon også eksportere en del af dine data, hvis du går ind under indstillinger og eksport. Det kan være en god ide at du også gør dette selv engang imellem.

Du kan ikke flytte dine toots

Jeg startede med at skrive, at det var ikke så vigtigt hvilken instans du vælger i starten, fordi du kan altid vælge instans senere. Det er også fuldstændig rigtig, og du kan ved at flytte instans også både tage dem du følger med og dine følgere med. Men der er en ting du ikke kan flytte – dine toots. De forbliver på den gamle platform, og kan også læses efterfølgende hvis du flytter instans – se et eksempel på min gamle Mastodon.online profil. Her fremgår at profilen er flyttet, men du kan stadig læse mine gamle toots.

Jeg synes det er lidt ærgerligt at Mastodon stadig ikke har gjort det muligt at importere dine toots – eller dine tweets for den sags skyld. Jeg tror årsagen især er, at det vil overvømme små servere med en masse data når folk importerer deres gamle tweets. Det er sådan set et godt hensyn de har taget der.

Hvis du er i tvivl, så vælg en stor (dansk) server

For nogle måneder siden ville jeg have sagt at hvis du er i tvivl skal du vælge en stor server. Det er stadig rigtigt, men heldigvis er der begyndt at komme en række store danske stabile servere, og der kan være en fordel ved at vælge en af dem. De deltager nemlig også i et dansk Mastodon relay, hvilket betyder at de udveksler indlæg med hinanden, og på den måde får du nemmere adgang til dansk indhold. De to servere jeg synes du skal vælge imellem hvis du er i tvivl er følgende:

Hvis du ikke vil være på en dansk server, så overvej en af de store internationale servere. Nogle eksempler er:

  • Mastodon.social
  • Mastodon.online
  • Mastodon.nu
  • Mstdn.social
  • Mas.to
  • Home.social
  • Mstdn.party
  • Toot.community

Du kan se flere eksempler på danske Mastodon instanser her. Det kan være godt for at være i en instans hvor mange andre danskere er. Ulempen kan være at disse instanser er mere små, og derfor mere skrøbelige ift. hvis de skulle lukke ned en dag. Så husk backup.

Endelig kan du også vælge at køre din egen instans. Det har jeg valgt, ved at oprette en instans på Masto.host. Du kan se og følge min profil her. Fordelen er at du får mere kontrol med din egen instans, hvordan den skal se ud osv. Desuden har du fin kontrol over backup for din server.

Jeg håber dette gav dig en introduktion til de muligheder du har, når du skal oprette en Mastodon profil. Men igen – det er ikke så vigtigt i starten, fordi du kan altid flytte din profil. Og hvis du er i tvivl, så opret en profil ved en af de store generelle instanser. Når du nu har fået en Mastodon profil, kan du evt. læse videre om hvordan du så finder dine Twitter-venner derinde.

5 3 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

    Mentions

  • 💬 Andreas Andersen
Abonner
Giv besked ved
guest

1 Comment
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments

Find dine Twitter-venner på Mastodon

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x