Kom godt igang med Bluesky

Her kan du læse det vigtigste der er værd at vide om Bluesky, det nye alternativ til Twitter/X.

For tiden dukker der en del alternativer op til Twitter/X, ikke mindst efter Elon Musk har overtaget Twitter. Ikke mindst fordi mange ikke længere synes Twitter/X er et rart sted at være. Der er kommet mere polarisering og mediet er også præget af en del bots og spam. Samtidig rammes det af den ene forringelse for brugerne efter den anden. Nogle kigget derfor efter alternativer eller et supplement til deres Twitter/X profil.

For nogle er det alternativ blevet Mastodon, men Mastodon er ikke for alle. Det er for nogle lidt kompliceret og uoverskueligt at der ikke er én men mange servere de kan vælge imellem. På mange måder minder Mastodon mig om Linux, som for nørderne er drømmen på grund af den store frihed og de mange muligheder. Men Linux har aldrig tiltalt alle, fordi nogle vil bare have et simpelt produkt der virker. Sådan er det også med Mastodon. For dem vil Bluesky måske være et bedre alternativ.

Opret en Bluesky profil

Bluesky er stadigvæk Beta, hvilket betyder at det endnu ikke er åbent for alle. Du skal dog ikke være bange for at der mangler danskere eller andre interessante profiler at følge, der er masser af aktivitet på Bluesky. Men det betyder at man enten skal stå på en venteliste for at blive lukket ind eller skal have en invitationskode fra en af de eksisterende brugere. I praksis har jeg erfaret at man kan stå på ventelisten for evigt, så det nemmeste er at få en invite kode fra nogle der i forvejen er på Bluesky. Jeg deler invite koder ud i takt med at jeg får nye koder – det gør jeg via denne side, hvis du skriver en kommentar i bunden.

Når du har en invite kode, så går du ind på siden Bsky.app, hvor du kan oprette en profil. Her opretter du en profil som det plejer at foregå på et socialt medie, og undervejs skal du indtaste din invite kode. Når du har oprettet en profil, er det også på siden Bsky.app du logger ind.

Find interessante profiler at følge

Når du har fået en Bluesky profil og er logget ind, skal du finde andre interessante profiler at følge. Jeg vil anbefale generelt at følge bredt i starten, måske følge en del danskere, fordi på den måde får du hurtigt fyldt dit feed op med interessant indhold. Med tiden kan du så frafilterere de brugere du ikke finder interessante.

Hvis du gerne vil finde danske profiler, kan du fx. gå ind på min Bluesky profil og se hvem jeg følger, fordi jeg følger en del danskere. Du kan så vælge at følge nogle af de samme. Du vil også når du følger en ny profil få foreslået andre interessante profiler.

Der findes mig bekendt endnu ingen services, så du kan finde venner du kender via Twitter/X eller Mastodon på Bluesky. Der er altså ikke andet at gøre end at oprette en profil og komme igang med at finde folk du kender. Du kan også lave et opslag på Twitter/X eller Mastodon, hvor du henviser til din profil og beder dine følgere om at følge dig der.

Udfyld din profil

Når du har fundet profiler at følge, skal du sørge for din egen profil er udfyldt, fordi det er det der gør at andre let kan finde dig. Det kan være en god ide at bruge dit rigtige navn og billede, så profilen virker troværdig.

Du bør som minimum udfylde et navn, et profilbillede, et coverbillede og en profiltekst.

Skriv indlæg på Bluesky

Når du har udfyldt din profil, skal du begynde at skrive indlæg. Du kan skrive dine egne indlæg, men du kan også besvare andre posts eller måske reposte andre posts.

Et post på Bluesky kan indeholde 300 tegn. Dette kan sammenlignes med Twitter/X hvor du kan skrive 280 tegn eller med Mastodon, hvor du som standard kan skrive 500 tegn. Herudover kan du indsætte billeder eller et link, og et link kan laves om til et linkpreview – endda hvor du så efterfølgende kan fjerne linket så det ikke optager plads.

En af de bedste features ved Bluesky er at du kan citere andre posts, ligesom du kender på Twitter/X. Det er en af de features som Mastodon fx. ikke har implementeret. En stor fejl efter min mening.

Du kan også ligesom på Mastodon angive sprog for dit post, så det er muligt at filtrere posts efter sprog. Endelig kan du også hvis der er vedhæftet et billede angive en content warning, hvis dit post indeholder frække billeder.

Tags findes ikke

En af de store mangler ved Bluesky er tags. Du kan sagtens skrive tags i dine posts, men de bliver ikke til links som ved Mastodon eller Twitter/X, og de kommer ikke bare til at virke.

Men der findes en workaround indtil videre. Bluesky har nemlig custom feeds, hvor nogle er lavet så de viser posts indeholdende bestemte tags. For eksempel kan du følge dette custom feed, som viser alle posts indeholdende et dkpol-tag.

Som udgangspunkt skal du regne med at der bliver brugt de samme tags på Bluesky som du kender fra Twitter/X. Twitterhjerne er dog skiftet ud med Skyhjerne, og der vil nok med tiden komme tilsvarende modificeringer af eksisterende tags.

Ingen private beskeder

Der er heller ikke muligheden for private beskeder på Bluesky, ligesom du kender det fra Twitter/X eller Mastodon. Det kommer måske i fremtiden, men i virkeligheden bør man også snarere bruge rigtige messenger-apps når du skal sende beskeder til andre.

Moderering på Bluesky

Bluesky har moderering ligesom du kender på Twitter/X og Mastodon. Du kan både vælge at mute eller blokere andre profiler. Du kan også subscribe til andre mute lists, så du på den måde autoblokerer konti.

App til Bluesky

Der findes en officiel app til Bluesky, som du kan downloade til Android og iPhone, og den fungerer rigtig fin. Alternativt kan du via en browser gå ind på Bsky.app for at finde din profil.

Ingen 2-faktorgodkendelse

Bluesky har endnu ikke muligheden for 2-faktorgodkendelse, som du kender fra Twitter/X eller Mastodon. Det skal dog nok komme på et tidspunkt.

Sikkerheden ved Bluesky har af nogle også været kritiseret. Specielt fordi det skulle være muligt for andre at læse posts, som du egentlig tror er private. Når du skriver posts på Bluesky skal de derfor kunne tåle dagens lys i fuld offentlighed.

Ingen verifikation

Der er heller ikke mulighed for at blive verificeret på Bluesky. Det kan man heller ikke længere på Twitter/X, men det er muligt ved Mastodon. Så når kendte profiler opretter en profil på Bluesky må de henvise til den fra deres eksisterende profiler, for at andre kan se at den er ægte.

Et decentralt medie?

Bluesky er et såkaldt decentralt medie ligesom Mastodon. Det er det, fordi det er bygget på en teknologi, hvor man i princippet kan køre flere Bluesky servere, som så kan kommunikere sammen. Protokollen er dog anderledes end ved Mastodon, fordi Bluesky har valgt at udvikle deres egen AT protokol til det formål. Det betyder også at Bluesky fx. ikke kan kommunikere sammen med Fediverset, hvor Mastodon findes.

Men selvom teknologien bag Bluesky er bygget til at være et decentralt medie, så henviser Bluesky selv til den samme centrale server Bsky.app. Alle brugere bliver derfor oprettet på den samme server, hvilket ikke er særlig decentralt. Det er der fordele og ulemper ved, fordi det betyder også at det er let at finde indhold, i modsætning til hvad man kan opleve på Mastodon.

Så vidt jeg ved findes der endnu kun den ene server til Bluesky. Vi må se om der med tiden kommer flere, så Bluesky kan blive et ægte decentralt socialt medie.

Hvis du har nogle spørgsmål til Bluesky er du meget velkommen til at skrive dem i en kommentar nederst, så skal jeg prøve at svare på dem.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x