Hvad er en debitorrente?

I forbindelse med lån skal der fremgå en såkaldt debitorrente. Men hvad er det egentlig en debitorrente betyder?

Renter er jo en af de omkostninger der kan være ved et lån. Da der findes mange forskellige slags renter, har de forskellige navne. Et af dem der skal være opgivet ved et lån er den såkaldte debitorrente. Den kaldes ofte også for den effektive rente.

Debitorrenten er lånets årlige rente inklusiv renters rente. Hvor stor debitorrenten er, afhænger af hvor ofte renten tilskrives. Det betyder at en rente der tilskrives daglig vil være højere end en rente der tilskrives månedligt, der igen vil være højere end en rente der tilskrives årligt. Hvorfor tror du kviklånsfirmaer ofte tilskriver renten dagligt?

Hvis for eksempel du låner 10.000 kroner med en årlig rente på 10%, så vil debitorrenten være 10,47% hvis renten tilskrives månedligt. Dette skyldes at renters rente skal beregnes med. Debitorrenten beregnes udfra følgende formel, hvor debitorrenten er i, r er rentesatsen og n antallet af terminer:

I dette eksempel vil debitorrenten altså være i = (1+(0,10/12))^12-1 hvor 0,10 = 10% som var rentesatsen og der var 12 terminer fordi jeg ville beregne debitorrenten baseret på månedlige rentetilskrivninger.

Hvis jeg vil beregne samme debitorrente baseret på en daglig rentetilskrivning – altså som kviklånsfirmaerne gør – så beregner jeg
i = (1+(0,10/365))^365-1 fordi der nu er 365 terminer. Dette giver en debitorrente på 10,52%. Du vil altså med denne metode betale mere i rente.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x