God skik når du deler indhold fra sociale medier

Du kan ofte finde mange interessante indlæg på sociale medier du gerne vil dele, enten på f.eks. Facebook eller en hjemmeside. Læs her hvad du skal være opmærksom på.

Når nogen deler noget på Facebook som du gerne vil kommentere eller dele med andre, er det nemmeste at bruge den indbyggede Del knap eller kommentere direkte på opslaget.

Skal det på en anden hjemmeside kan du bruge det der hedder “Indlejr”. Her dannes en HTML-kode du så kan indsætte på din hjemmeside.

Ingen af disse tre metoder bryder ophavsret! Du kopierer nemlig ikke opslaget, men embedder det. Og det har forfatteren accepteret at du må, da han oprettede sin Facebookprofil. Her kan forfatteren da også fjerne det oprindelige indlæg til enhver tid.

Brud på ophavsret

Du må som udgangspunkt IKKE tage et screenshot af indlægget og dele det – hverken på Facebook eller andre hjemmesider. Ikke uden tilladelse fra forfatteren.

Hvis du gør det kan du have overtrådt ophavsretsloven. Både for deling af forfatterens profilbillede, tekst og evt billeder i selve indlægget. Loven omkring deling af profilbilleder og billeder, hvor forfatteren også har ophavsretten, er meget klar. Her kan han kræve erstatning fordi det er ulovligt.

Med teksten kan ophavsretten blive mere kompliceret, fordi her vil retten vurdere om der er såkaldt væksthøjde i teksten, dvs. Originalitet i teksten. Forfatteren skal altså have skrevet noget der er så fantastisk og originalt, som f.eks. et digt. Langt de fleste tekster på Facebook overholder nok ikke det krav, så det er næppe dem du skal bekymre dig om. Og det er jo ofte teksten du gerne vil dele.

Æreskrænkelse

Afhængig af hvad du skriver i forbindelse med at du deler opslaget videre, både via et screenshot og den almindelige delingsfunktion, kan der også være tale om freds- og æreskrænkelser. Dette fremgår af Straffeloven i den såkaldte paparazzi-paragraf:

§ 264 d. Med bøde eller fængsel indtil 6 måneder straffes den, der uberettiget videregiver meddelelser eller billeder vedrørende en andens private forhold eller i øvrigt billeder af den pågældende under omstændigheder, der åbenbart kan forlanges unddraget offentligheden. Bestemmelsen finder også anvendelse, hvor meddelelsen eller billedet vedrører en afdød person.

Der kan også anvendes denne paragraf:

§ 267. Den, som krænker en andens ære ved fornærmelige ord eller handlinger eller ved at fremsætte eller udbrede sigtelser for et forhold, der er egnet til at nedsætte den fornærmede i medborgeres agtelse, straffes med bøde eller fængsel indtil 4 måneder.

Disse paragraffer kan anvendes, hvis der foregår mobning, chikane eller injurier på sociale medier som f.eks. Facebook, hvis der er tale om særlig grove tilfælde.

Det er god skik

Hvis du vælger alligevel at dele et screenshot, så er her en par gode tips til god skik:

  • Klip profilbilledet væk fra screenshottet. Du har ofte ikke brug for det alligevel.
  • Overvej også at dække forfatterens navn. Selv det er noget dumt forfatteren har skrevet, efter din mening, er der ingen der har fortjent at blive hængt ud eller kontaktet af andre efterfølgende.
  • Spørg evt. forfatteren om lov. Mange vil jo gerne stå inde for hvad de har skrevet.

Det var lidt gode tips til dine og andres rettigheder ved deling fra sociale medier. Tilføj gerne flere som en kommentar.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x