Privatliv på Facebook – føl dig sikker på Facebook

Facebook har mange gange ændret hvordan man kontrollerer sit privatliv. Så mange gange, så de fleste faktisk ikke er klar over om de deler mere end de faktisk ønsker på det sociale netværk. Her kigger vi lidt på de indledende ting du skal huske at kontrollere på din Facebook profil, for at styre dit privatliv.

Sikker password

Et af de første ting jeg gerne vil gøre opmærksom på, er at du sikrer at du har et sikkert password. Dit password skal ikke være let at gætte og ikke kunne relateres direkte til dig.
Undlad at bruge din fødselsdagsdato eller bryllupsdato. Undlad at bruge 123456 eller dit vejnavn eller navne på familiemedlemmer. Det er alt for let at gætte
Det bedste er at bruge et password der er rimelig tilfældigt og består af følgende:

  • Minimum 8 tegn
  • Minimum ét stort bogstav
  • Minimum ét lille bogstav
  • Minimum ét tal
  • Minimum ét tegn (f.eks. “_”)

Dette sikrer et stærkt password der er svært at gætte. Har du et for let password, kan din facebook konto blive hacket og overtaget. Det er sket for mange.

Giv ikke Facebook for mange informationer

Du kan indtaste mange ting i Facebook, men det er altså ikke alt du bør indtaste. Undlad at indtaste adresse og telefonnummer – og hvis du gør skal det i hvert fald være skjult. Det er nærmest en indbydelse til indbrudstyve til at kunne følge med i hvornår du er hjemme og hvad der er værd at stjæle.

Brug to-faktor sikkerhed

De fleste beskytter kun deres Facebook konto med et password. Dette kaldes et-faktor sikkerhed. Men faktisk er det meget mere sikkert med to-faktor sikkerhed, hvor du udover passwordet også har en anden ting, som en hacker ikke kan få fat i. Et eksempel på to-faktor sikkerhed er NemID hvor du udover et password også har et fysisk kort med en engangskode.
I facebook fungerer det ved at hvis der logges ind fra en ukendt browser, så kan Facebook sende dig en kode med SMS som du så indtaster. Derfor skal du her tilknytte din mobiltelefon (husk at skjule nummeret).
Du åbner Facebook og går til indstillinger. Vælg punktet “Sikkerhed”. Tryk på “Rediger” udfor “Login godkendelse”. Sæt kryds i “Kræv en sikkerhedskode for at tilgå min konto fra ukendte browsere”. Tryk “Gem ændringer”.
Så kommer der en guide hvor Facebook beder dig indtaste dit mobilnummer.

Skjul mobilnummer

Selvom du har tilknyttet dit mobilnummer til din Facebook profil, bør du skjule det så det ikke kan ses af andre. Gå til din profil og vælg “Om”. Vælg punktet “Kontaktoplysninger og grundlæggende oplysninger”.
Udfor punktet “Mobiltelefoner” vælger du til højre “Rediger”. Til højre for mobilnummeret vælger du ikonet og herefter “Kun mig” for at det kun er dig der kan se nummeret.
Du bør som minimum vælge at det kun er dine venner der skal kunne se nummeret. Ikke alle og enhver skal kunne se nummeret.

Kontroller hvem der kan se hvad

Nu går du tilbage til Facebook indstillingerne og vælger punktet “Beskyttelse af personlige oplysninger”. Her bør du gennemgå alle de punkter der er nævnt for at tjekke hvad der vises for hvem og hvem der kan finde dig på Facebook.
Det eneste du måske bør holde åbent for “Alle” er hvem der kan tilføje dig som ven. Alle bør jo egentlig kunne finde dig og spørge om de må forbinde sig med dig. Dette er vigtig for at andre, f.eks. gamle klassekammerater, kan finde dig.
Du kan også trykke på det ikon i toppen til højre der viser en hængelås. Dette åbner for privatlivsindstillinger hvor Facebook guider dig igennem hvem der kan se hvad. Denne bør du også gennemgå. Det er også her du kan blokere for en person på Facebook, hvis han generer dig.
Er du i tvivl om noget eller har brug for at få noget beskrevet nærmere er du velkommen til at skrive en kommentar.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x