.HEIC filer – Hvad er det og hvordan åbner man dem?

Nogle billedfiler har filtypen .HEIC. Her kan du læse hvad filtypen er og hvordan du åbner den.

Jeg har en Android telefon, og når jeg tager billeder med den uploades de automatisk til Google Fotos. Forleden opdagede jeg så, at når jeg forsøger at downloade en kopi af billedet ned på min computer, så var det ikke en .JPG eller .PNG fil. Derimod var det en .HEIC fil.

Hvad er .HEIC formatet?

HEIC er en forkortelse for “High Efficiency Image Container”, og er et filformat til billeder hvor billederne bliver komprimeret meget, mens kvaliteten bevares. Det blev første gang brugt af Apple i 2017, men siden har andre udbydere også taget formatet til dem. Herunder Google åbenbart, og Microsoft har også lovet at Windows i fremtiden vil understøtte formatet.

HEIC er en såkaldt billed-container fil, der indeholder billeder af den teknologi, der kaldes for HEIF. HEIF teknologien anvender teknologi fra et andet videoformat, der hedder HEVC. Både HEIF og HEVC er udviklet af Moving Picture Experts Group (MPEG).

I forbindelse med iOS 11 og macOS High Sierra gjorde Apple formatet udbredt, men det har hidtil ikke været understøttet i Windows. Derfor konverterer Apple automatisk billeder af .HEIC typen til .JPG når de eksporteres for at dele dem med andre. Senest har både Google og Microsoft så tilkendegivet at nu vil de også understøtte .HEIC.

Hvad er fordelen ved .HEIC?

En af fordelene ved .HEIC fremfor .JPG er at billederne fylder mere, men bevarer kvaliteten. Faktisk siger man at filerne fylder ca. halvdelen af .JPG, men har mindst samme kvalitet som .JPG billedfilerne.

.HEIC kan også indeholde billedsekvenser, som for eksempel .GIF filer, og således kan .HEIC også erstatte GIF-filer.

Endelig kan .HEIC også opbevare metadata om billederne, såsom hvornår billedet er taget, med hvilket kamera, hvor henne osv. Formatet kan endda indeholde thumbnails der anvendes i styresystemerne.

Sådan åbnes .HEIC filer

.HEIC filer kan uden problemer åbnes på Apple produkter, og skulle være understøttet i Windows fra opdateringen til Windows 10 april 2018. Alternativt kan du downloade denne udvidelse, som gerne skulle gøre at filerne bliver understøttet.

Hvis du ønsker at konvertere billederne til fx. .JPG filer, synes jeg det er nemmest via en online converter service. Jeg har fx. prøvet siden heictojpg.com, som virkede fint. Her uploadede jeg bare billederne, og fik kort tid efter en .JPG fil jeg kunne downloade.

Du kan også downloade dette program til Windows, hvis du ikke bare vil understøtte .HEIC filer, men også let kunne konvertere dem til andre formater.

Til Linux kan du bruge følgende kommando til at få understøttelse for HEIC-formatet. Efterfølgende skulle du kunne åbne filerne i standardbilledviseren:

sudo apt install heif-gdk-pixbuf

Jeg håber denne gav et overblik over hvad .HEIC er og hvordan du åbner dem. Hvis du har nogle spørgsmål, kan du bare skrive en kommentar nedenunder.

5 2 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x