Facebooklån er ulovlige – Læs her hvorfor

Facebooklån er kommet i fokus efter kviklån efterhånden ikke findes mere. Men er de egentlig ulovlige? Læs med her.

Når man som desperat låner leder efter et hurtigt lån, og bevæger sig ind på de lukkede Facebookgrupper, finder man de såkaldte Facebooklån. Det er lån formidlet via Facebook, hvor penge lånes mellem private. Det må man som udgangspunkt, men alligevel er Facebooklån som regel ulovlige.

Dette skyldes flere forhold. For det første låner disse personer ofte penge ud systematisk til flere, og her er der ingen tvivl om at det så de facto er en virksomhed de har gang i, og ikke almindelig udlån mellem private. Bliver de taget i det, vil Skat sige det samme og fælden vil klappe.

Når de tjener penge på renter og gebyrer, skal de også betale skat af dem, og det gør de som regel ikke. Der er altså tale om sorte penge der tjenes på disse lån, hvilket selvfølgelig også gør det ulovligt.

Endelig så opfylder de ikke kravene der er for at låne penge ud. Kravene til kviklånfirmaerne gælder også for dem, men de overholder dem bare ikke, og de slipper afsted med det fordi det er sværere at jagte dem der ikke har registreret nogen virksomhed. Et af kravene er at et lån maksimalt må have en ÅOP på 35% – men Facebooklån har ofte en ÅOP på flere hundrede procent. Der er også krav til hvilken information man skal give ifm. et lån, hvor meget man kan komme til at betale af på et lån og hvordan man skal inddrive pengene hvis lånet ikke bliver betalt. Alt sammen noget der ikke bliver overholdt.

Tjener millioner på ulovlige lån til desperate danskere

Dengang kviklån var udbredte i Danmark, var bagmændende hyppigt rige milliardærer fra udlandet. Rigmænd der blev styrtende rige på at udlåne til desperate danskere. Bagmændende bag de ulovlige Facebooklån tjener også styrtende med penge på at udlåne til desperate danskere.

BT har tidligere skrevet om lånehajen Jonas, som med Facebooklån tjente millioner af kroner på det. Her nævnes lån der er 24.000 gange dyrere end der er lovligt, og hvor de til gengæld for at låne penge ud kræver at lånerne udleverer lister over familie, venner og arbejdsplads og desuden vil have en kopi af deres pas eller kørekort og en adresse på hvor de bor.

Helt uhørt fortælles der om hvordan lånerne opsøges på deres adresse og her trues med tæsk til at betale hvad de skylder. For eksempel kan han finde på at sende en SMS med at “han kommer forbi til kaffe for at hente sine penge”. Der fortælles også om en video der florerede hvor en dårlig betaler bliver kastet ned fra en trappe, nogle oplever at deres børn bliver truet eller deres hund bliver taget.

Pengene bliver aldrig udbetalt

Udover de ulovlige metoder er der også masser af eksempler på lånere der er blevet snydt, når de forsøger at låne penge. En af metoderne er at man bliver bedt om først at overføre penge til et gebyr, og så vil man få pengene bagefter, men de dukker aldrig. For eksempel skriver en låner i en Facebook gruppe:

Jeg havde brug for penge for ny medicin og fik tilbud af Cecilie Audrey Lal… Blev bedt om at sende alt – id, billede, billede af kontokort og bagsiden med min sikkerhedskode – heldigvis blev jeg for nogle dage siden advaret om sådanne svindlere. Håber, at hun bliver ‘fanget’

Nedenunder kan ses et eksempel på en besked-udveksling hvor udlåneren forsøger at narre låneren til at overføre 1500 kroner til ham, før han vil låne nogle penge ud. Det er i den situation hvor udlåneren så bare forsvinder efter pengene er overført.

En anden skriver om følgende oplevelse i gruppen:

Jeg har søgt et lån og blev kontakte af hende her i Messenger og alt lød troværdigt
Vi aftalte betingelserne og jeg sendte mit id og overførte 300kr i indskud
Hun to desværre røven på mig og jeg sendte hende mine sidste 300kr

Har du eller kender du nogen der har taget et dyrt Facebooklån? Skriv gerne om din erfaring i en kommentar nederst.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x