Facebook vil give dusør hvis du afslører datamisbrug

I et nyt dusørprogram vil Facebook betale dig penge, hvis du afslører misbrug af data på Facebook. Formålet er at undgå en ny Cambridge Analytica skandale. 
Facebook fortsætter med at indføre tiltag, der skal genvinde Facebookbrugernes tillid til det store sociale netværk. Senest har Facebook indført en såkaldt “Data abuse bounty”, altså en dusør hvis du afslører datamisbrug på Facebook. Det fortæller Facebook i et nyt blogindlæg.
I Cambridge Analytica skandalen var det en app udvikler, der lavede en app som stjal de data der senere blev solgt til Cambridge Analytica og potentielt brugt i den amerikanske præsidentvalgkamp. Sagen har fået stor fokus på overvågning og anvendelsen af data på Facebook. Flere brugere finder alternativer til Facebook eller sletter deres Facebookprofil. Politikerne arbejder også for at øge datasikkerheden på Facebook.
Da app udviklerne stjal data fra Facebook, var det en klar overtrædelse af Facebook’s retningslinjer. En overtrædelse Facebook ikke opdagede før det var for sent. Det er det som det nye dusørprogram skal gøre noget ved. Fordi nu vil de betale for at få en anmeldelse om datamisbrug ved en Facebook app fra Facebooks mange brugere. Dusørprogrammet er inspireret af lignende dusørprogrammer fra andre brancher, og det er det som Facebook nu ønsker at implementere i deres tjeneste.
I beskrivelsen af det nye dusørprogram skriver Facebook, at de vil fjerne app’en fra Facebook, hvis der bliver opdaget misbrug af data. Herefter vil de undersøge både app’en og relaterede apps, og igangsætte juridiske tiltag mod de personer der står bag app’en.

Det har Facebook gjort indtil videre

Facebook nævner i deres blogindlæg også de forskellige ting de har gjort indtil videre, for at undgå en ny Cambridge Analytica skandale.
Den 28. marts gjorde Facebook det nemmere at finde privatlivsindstillingerne for brugerne. De indsatte nemlig genveje til indstillingerne i toppen af nyhedsfeedet for alle brugerne, så de let kunne tjekke om de havde styr på sikkerheden.
Den 4. april indførte Facebook restriktioner til app udviklerne, så der var grænser for adgangen til brugernes data og de tilladelser app’en havde fået af brugerne vil i fremtiden automatisk udløbe når brugerne ikke har brugt app’en i tre måneder.
Den 6. april blev det indført at politiske annoncer tydeligt skal markeres, og kun kan gennemføres af autoriserede brugere. Godkendelsen af brugerne skal ske udfra deres identitet og lokation.
Den 9. april nedsatte Facebook en speciel valggruppe, der uafhængigt skal foretage en vurdering af Facebook’s rolle i kommende valgkampe. Formålet er netop at det ikke skal være Facebook’s anvendelse af data der skal have betydning for udfaldet af et valg.
Den 10. april fik Facebook’s bruger en påmindelse om de apps de har installeret på Facebook og hvordan de kan slette dem.
Og så har Facebook altså nu også lanceret en dusør til de brugere, der kan afsløre misbrug af data og rapportere det til Facebook.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x