Visakort koster over 5 gange mere gebyr ved køb end Dankort

Hvis flere banker vælger at splitte Visadankort op i to kort, kan det betyde højere priser for forbrugerne. En transaktion med Visakort koster nemlig over 5 gange så højt gebyr som med Dankort.

I mange år har danskerne haft to kort kombineret i deres Visadankort – et Dankort der bliver brugt i de danske butikker og et Visakort der bliver brugt i udlandet. Nu har Jyske Bank valgt at splitte kortet op, og deres kunder vil så få to kort, så de selv kan vælge om de vil betale med Visakortet eller Dankortet.

Det lyder alt sammen meget godt, men virkeligheden er at det kan få store konsekvenser for hvad danskerne skal betale for deres varer. Det koster nemlig butikkerne væsentlig mere gebyr, når der skal gennemføres en transaktion med Visakortet sammenlignet med Dankortet.

Disse gebyrer må butikkerne ikke direkte opkræve fra kunderne, men i sidste ende ender regningen alligevel hos kunderne, fordi butikkerne er nødt til at sætte priserne op.

Det kan derfor få store konsekvenser for de priser du skal betale, hvis flere banker vælger at følge Jyske Banks eksempel og splitte kortet op.

Webshopejer: Det er i sidste ende forbrugerne der taber

Søren Larsen er Partner i webshoppen Barnets Verden, og han er bekymret for konsekvenserne af Jyske Banks beslutning: “Hvem er de store tabere her? Det er os webshop-ejere eller i sidste ende forbrugeren, da vi jo bliver nødt til at sætte vores priser op“, siger Søren Larsen til IT-blogger.dk.

Han kommer med et konkret eksempel til BT. Webshoppen forhandler for tiden et boldbassin af mærket Misioo til 717 kroner. Hvis varen købes med et Dankort er der et gebyr på 1,90 kroner, men dette stiger til 10,40 kroner hvis varen købes med et Visakort.

Med andre ord bliver gebyrerne altså mere end femdoblet, når det er Visakortet der bliver anvendt. På den lange bane vil butikkerne være nødt til at hæve priserne.

Forskellen i gebyrets størrelse skyldes at der på Dankortet er et fast lavt gebyr, mens der intet loft er på gebyret på Visakort.

Forbrugerrådet Tænk: Find en anden bank

Forbrugerrådet Tænk er stærkt skeptiske overfor Jyske Banks beslutning, og frygter netop at det kan føre til højere priser. Eller i værste fald Dankortets død.

De har lavet en undersøgelse der viser at 9 ud af 10 danskere foretrækker et kombineret Visadankort.

På Forbrugerrådet Tænks Facebookside vælter det ind med danskere der er frustreret over Jyske Banks beslutning. Til svar på en kommentar til et Facebookopslag skriver Forbrugerrådet Tænk:

I Forbrugerrådet Tænk råder vi til, at forbrugerne stemmer med fødderne. Det er nemt og enkelt at oprettet en konto med Visa/Dankort i en af de banker, der tilbyder det, også uden helt at skifte bank.

Flere danskere der er kunder i Jyske Bank overvejer i disse dage netop at finde en anden bank eller få en konto i en anden bank. Det bliver spændende om det at have et kombineret Visadankort er en stærk faktor i forhold til hvilken bank vi vælger.

Er du kunde i Jyske Bank, er du meget velkommen til at dele din holdning til bankens initiativ med at skille Visadankortet ad. Dette kan du gøre i en kommentar nedenunder.

0 0 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
1 Comment
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Michael Johnsen
Michael Johnsen
1 år siden

Forløbet i årene op til finanskrakket i 2008 viste, at finansfolk ønsker deres produkter ud i juridiske områder med få eller helst ingen reguleringer. Og at det i høj grad lykkes fiinansfolkene at få politikere og regeringsledere med i denne samfundsskadelige aktivitet. Dankortet er reguleret på den gode måde for forbrugeren og samfundet. Mastercard og Visakortet er mindre reguleret end Dankortet.
Gå på DR’s hjemmeside. Vælg TV>programmer>Wall Street indefra (Inside Job), en oscarbelønnet dokumenter, der beskriver detaljeret hvad der foregår.
Michael Johnsen, Odense

1
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x