Ubuntu 18.04 Bionic Beaver er på vej

Snart bliver næste Ubuntu version 18.04 frigivet. Se hvad nyhederne er her. 
Traditionen tro betyder april måned en ny version af Ubuntu – en af de mest populære linuxdistributioner. Der frigives altid to versioner hvert år, der falder i april og oktober. Navngivningen af Ubuntu versionerne er også årstallet efterfulgt at måneden frigivelsen sker, således at den nye version kommer til at hedde 18.04.
Ubuntu har også en tradition med at lave et dobbeltnavn, hvor to ord begynder med samme bogstav. Ved næste navn går det så videre til næste bogstav. Denne gang hedder versionen Bionic Beaver. Navnet er opkaldt efter bævere for at hylde udviklerne af Ubuntu, der bygger styresystemet op.
Ubuntu 18.04 ventes at blive frigivet i en stabil version den 26. april. Der er tale om en Long Term Support version, hvilket gør at mange vil opdatere til den nye version.

Her er nyhederne i Bionic Beaver

Lad os se hvad nyhederne er i denne Ubuntu version. Som en mindre ting er standardbaggrunden på skrivebordet udskiftet til denne baggrund.

Hvilket jo også er i bæverens ånd. Udover at baggrunden skifter, så opdateres GNOME til version 3.28, der er den seneste GNOME version. Som du sikkert ved er Unity ikke længere den grafiske platform i Ubuntu, og GNOME er derfor tilbage i Ubuntu. Det er der sikkert mange der er glade for, fordi der var delte meninger om Unity, da Ubuntu begyndte at udvikle deres egen grafiske platform. Men det blev udfaset fra Ubuntu 17.10 og det er derfor også GNOME der findes i Bionic Beaver.
Ubuntu har lovet at systemet vil boote hurtigere op med denne version. De har med Systemd identificeret flaskehalse under opstarten og fjernet dem, så systemet starter hurtigere op.
Som noget nyt har du nu også under installationen af Ubuntu mulighed for at vælge “Minimal installation”. Dette vil installere Ubuntu med en browser og de allermest fundamentale ting, mens de fleste ting ikke vil blive installeret. Formålet er at gøre det muligt at få en mere skrabet version af Ubuntu på en computer, hvis du har lyst til det.
Når du opdaterer til Ubuntu 18.04 vil linuxkernen også blive opdateret til version 4.15. Herudover vil Nautillus (fil manageren i Ubuntu) ændre en smule udseende. Og Ubuntu vil gå tilbage til Xorg som standard display server, efter tidligere at være gået over til Wayland.

Indsamling af data bliver kritiseret

I den nye Ubuntu version bliver der også indsamlet mere data, med mindre du fravælger det. Der er tale blandt andet tale om:

 • data om hvilken version og flavor af Ubuntu du installerer
 • hvorvidt du har netværksforbindelse under installationen
 • lidt hardwarestatistik om CPU, RAM, GPU etc.
 • hvem der er din hardwareproducent
 • dit land
 • hvor lang tid det tager at gennemføre installationen
 • hvorvidt du har valgt autologin
 • hvorvidt du installerer 3. parts codecs
 • hvorvidt du downloader opdateringer under installationen
 • Hvilke applikationer og pakker der er populære
 • Crash rapporter

Du kan selvfølgelig sige at det er uskyldige data, og at det kan være med til at gøre Ubuntu bedre. Ikke desto mindre er det ikke så populært, at Ubuntu har valgt at øge overvågningen i denne version.
Det er ikke første gang Ubuntu kritiseres for at indsamle data. Tidligere er de blevet kritiseret for at inkludere Amazon Web app i deres linux version, som også kan indsamle data.
Under alle omstændigheder er det i hvert fald nogle spændende ting Ubuntu byder på, og personlig har jeg også altid været mere vild med GNOME baserede Ubuntu-versioner, så jeg er glad for at det er tilbage.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x