Typiske spørgsmål om el-biler

I denne artikel kan du finde typiske spørgsmål og svar som folk har til el-biler og de overvejelser de har før de køber en el-bil.

Kan jeg stadig køre 130 km/t på motorvejen med en el-bil?

Ja, det kan du godt, men du skal være opmærksom på at batteriets rækkevidden påvirkes meget af hvor hurtig du kører. Ligesom det også gælder for benzinbiler. Men for el-biler er rækkevidden på batterier fortsat ofte en flaskehals og derfor kan det have større betydning end du oplever i en benzinbil. Derfor vælger mange konsekvent maks at køre 110 km/t på motorvejen. Når det er sagt er der ikke noget der hindrer dig i at køre 130 km/t på motorvejen.

Bruger el-bilen mere batteri når det er koldt?

Ja, det gør den. Når det er koldt i vejret bliver batterirækkevidden markant mindre end når det er varmt. En tommelfingerregel er at bilen mister 20-50% af sin rækkevidde om vinteren.

Støjer en el-bil mindre end en benzinbil?

Ja, det gør den. Faktisk er elbiler næsten støjfri og det er mest dækkenes friktion du kan høre. Derfor har elbiler også et såkaldt AVAS system der udsender en kunstig akustisk lyd som minder om en normal motor og sikre at elbilerne ikke larmer for lidt, så personerne omkring bilen også kan høre dem. Det har været et EU krav siden 2019.

Har el-biler altid automatgear?

Ja, det har de.

Er det hurtigere at lade op fra 0-80% af batteriet?

Ja, det er markant hurtigere at lade de første 80% af batteriet op end de sidste 20%.

Må en el-bil ikke trække en trailer?

Mange el-biler på markedet kan ikke trække en trailer, men i disse år kommer der flere og flere el-biler frem der godt kan trække en trailer. Husk dog at sætte dig ind i om den også kan trække en campingvogn, bådtrailer eller lign. hvis du har det behov.

Kan man få el-biler der kan trække en campingvogn?

El-biler er desværre en stor ulempe hvis du har brug for at trække en campingvogn. For det første kan det være svært at finde en el-bil der overhovedet må trække campingvognen. For det andet falder rækkevidden ekstremt meget når bilen skal trække en tung campingvogn, og det gør du skal lade konstant.

Er der forskel på hvor meget el-biler skal repareres?

Ja, det er der. En el-bil har færre mekaniske komponenter der kan slides. Herudover bruger du bremserne meget mindre, hvorfor de ikke skal skiftes så tit ud, men til gengæld måske skal smøres oftere.

Hvad er WLTP rækkevidden?

Det er en standard for batteriets rækkevidde i km, men svarer ikke nødvendigvis til den faktiske rækkevidde. Læs mere om WLTP her.

Hvor mange km kan man køre på et batteri?

Som tommelfingerregel kan man køre 5 km pr. kWh eller 200 Wh pr. km. Du kan kigge på WLTP rækkevidden som er opgjort for alle biler og lade dig guide af den.

Kan man oplade en el-bil i en almindelig stikkontakt?

I princippet ja, men det frarådes at gøre det i andet end et nødstilfælde. Man må maks oplade med 6 ampere og maks i 2 timer, da der ellers er risiko for overophedning af husets el installationer. Det er også vigtigt at stikkontakten har en jordforbindelse.

Hvilke type ladestik findes der?

Til almindelig opladning skelner man mellem et type 1 og et type 2 stik. Men hvis du skal hurtigoplade skal du skifte til et andet stik. Her har Tesla deres egen type stik der hedder Tesla Type 2. Ellers anvendes typisk et såkaldt CCS Combo stik eller CHAdeMO stik.

Hvor hurtig kan en el-bil lade op?

Det afhænger af ladekapaciteten. Den er opgivet i kW. Hvis en oplader har en ladekapacitet på 11 kW, så vil du have ladet 11 kWh op på en time. En el-bil kan køre ca. 5 km pr. kWh, så en 11 kW opladning vil på en time give nok til 55 km kørsel. På samme måde kan en hurtigopladning på 50 kW give 50 kWh på en time eller 250 km kørsel.

Hvad er forskellen på AC og DC opladning?

AC står for vekselstrøm og DC for jævnstrøm. En almindelig ladeboks du har derhjemme oplader med vekselstrøm (AC), som så konverteres til jævnstrøm (DC) når det lagres i batteriet. Det er også vekselstrøm du oplader på de offentlige ladestandere, undtagen når det er en hurtiglader, så er det jævnstrøm.

Er der nogen fare ved opladning?

Nej, det er der ikke. Batteripakken er isoleret fra resten af ledningsnettet i bilen, og desuden styres opladningen så den automatisk kan stoppe hvis opladningen fører til overophedning.

Er der fare ved opladning i tordenvejr?

Ikke hvis du bruger en hurtiglader (jævnstrøm), men hvis du bruger almindelig opladning skal du tænke dig om. Slår lynet ned risikerer du overspænding, som kan føre til skader på de elektriske komponenter i bilen.

Skader det batteriet ikke at lade helt op hver gang?

Nej, en el-bil tåler at du lader lidt op ad gangen, det er ikke noget der skader batteriet.

Må man vaske en el-bil i en vaskehal?

Ja, det må du gerne og det er der ikke nogen fare ved.

Må man lade op mens det regner?

Ja, det må du gerne og det er der ingen fare ved.

Vil batteriet blive dårligere med tiden?

Ja, du vil opleve at rækkevidden på batteriet falder med tiden. Så kan der skiftes enkelte battericeller ud. Det er dog ikke noget du skal bekymre dig om, fordi undersøgelser af el-taxaers holdbarhed har vist, at el-biler fortsat har over 90% af deres oprindelige kapacitet efter de har kørt 300.000 km.

Hvad er forskellen på en el-bil og en plugin hybridbil eller hybridbil?

En El-bil kører 100% på el. En plugin hybridbil kan køre på både benzin og el. En hybridbil kører på benzin, men anvender en elmotor til at spare på forbruget. Læs mere om forskellen her.

Kan det svare sig at købe en el-bil?

Det er nok mest en individuel vurdering, specielt udfra dine behov. Men en el-bil er den billigste måde at køre i en bil på.

Holder en el-bil lige så længe som en benzinbil?

Det tror man, men ved det faktisk ikke fordi de fleste el-biler ikke er gamle nok endnu. Men de menes at holde lige så længe som benzinbiler.

Er reparationer billigere på en el-bil?

Ja, det mener man. I hvert fald er der færre mekaniske komponenter der kan slides og bremserne slides også mindre.

Hvor lang tid tager det at oplade en el-bil?

En almindelig stikkontakt i hjemmet kan typisk oplade 10-15 km i timen. En ladningsboks du har installeret hjemme vil typisk kunne oplade 50-70 km pr. time. De offentlige ladestandere kan variere fordi deres ladningskapacitet svinger, hvilket betyder de kan oplade fra 250-600 km i timen.

Hvad er forskellen på en brintbil og en el-bil?

En el-bil får sin energi fra et batteri, mens en brintbil får sin energi fra en brændselscelle. Brintbiler har været udpeget som fremtidens afløser af el-biler.

Koster det mere at bruge lynladere?

Det kommer an på om du har et abonnement som giver dig fri ladning overalt. Men hvis du skal betale kostprisen er det normalt at det koster mere. Hos OK er prisen ved opladning på normalladere med 3,7-22 kW på 3 kr./kWh, ved hurtigladere med 23-99 kW er prisen 4 kr./kWh og ved lynladere med mere end 100 kW er prisen 5 kr./kWh.

Er der en grænse for hurtig man kan oplade en el-bil?

Hvis du har flere spørgsmål er du velkommen til at skrive en kommentar nederst i artiklen.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x