Tor Browser – surf sikkert på nettet

En Tor Browser regnes for noget af det mest sikre, når du skal surfe anonymt på nettet. Jeg anmelder her den mest sikre browser du kan få.

Hvad er Tor Browser?

En Tor Browser er en browser der fører din kommunikation på nettet gennem et stort netværk af computere over hele nettet, og forvirrer derfor parter der er interesseret i at aflure dig på nettet. Det forhindrer at nogen overvåger din internetforbindelse. Det forhindrer nogle i at registrere hvilke sider du har besøgt. Det forhindrer nogen i at bestemme din fysiske lokation. Det lader dig besøge netop de sider du vel – selvom de er blokeret i det land du befinder dig i.
Nogle kunne mene at man da ikke har brug for en Tor Browser når man ikke har noget at skjule. Det er en god pointe, men ikke desto mindre er det også vigtigt at vi kæmper for retten til at befinde os anonymt på internettet. Internettet er jo, på godt og på ondt, en garanti for vores ytringsfrihed og andre frihedsrettigheder.
Herudover har der været en del sager fremme hvor efterretningstjenester aflytter internetforbindelser i andre lande. Noget der faktisk tidligere har fået EU til at lave sit eget internet. Det er trist, hvis internettets sammenhold skal ødelægges af den øgede mængde overvågning.
Der findes mange forskellige programmer i det Tor projekt der har til formål at udvikle mekanismer der beskytter ens privatliv på nettet. Tor Browser er en af dem – og det er simpelthen en browser der er bygget til at beskytte dit privatliv. Det findes både til Windows, Mac og Linux og den kan faktisk køres direkte fra en USB nøgle hvis man har lyst til det.

Download Tor Browser

Du downloader først Tor Browser fra deres hjemmeside. Først trykker du på Download ikonet hvilket bringer dig ned til en tabel med de versioner der findes. Du skal vælge en af dem der står på listen med “Stable Tor Browser” – de andre er nemlig udviklingsversioner.
Her vælger du så “English” og det operativsystem du har. Så vil du straks downloade den Tor Browser der passer til dit operativsystem.

Installer Tor Browser

Når filen er downloadet starter du straks installationen. For Mac skal du herefter føre Tor ikonet over i mappen Applications for at installere den på din Mac.
Tor1
Herefter er Tor Browser installeret og findes i din Launch Pad.
Tor2
Tryk på den for at starte Tor Browser. Du vil muligvis blive mødt med en meddelelse om at den ikke kan åbnes, da den er hentet fra nettet. Men her går du blot til Systemindstillingerne og “Sikkerhed & Anonymitet” og vælger “Åbn alligevel”. Så starter Tor browser.
Tor3
Så bliver du igen mødt af en advarsel om at det er hentet fra nettet hvor du trykker “Åbn”.
Tor4
Så skal du bare klikke på “Connect” for at forbinde dig til Tor netværket. Det er netop dette netværk der anonymiserer din internet forbindelse og skjuler den for andre.
Tor5
Så går den igang med at oprette forbindelse.
Tor6
Og så er Tor Browser klar til brug.
Tor7

Fordele og ulemper ved Tor Browser

Tor Browser ligner af udseende en fuldstændig almindelig browser. Der er dog både fordele og ulemper ved at bruge Tor. Fordelen er naturligvis en fuldstændig anonym browser.
Men der er også nogle ulemper ved at anvende Tor Browser:

  • Den er af og til langsommere end en konventionel browser – muligvis fordi ens surfing skal igennem Tor netværket.
  • Extensions/Plugins er ikke understøttet som udgangspunkt, så man kan f.eks. ikke anvende Java til NemID (man kan dog godt anvende NemID der hvor Javascripts anvendes).

Derfor kan det anbefales, hvis man ønsker at anvende Tor Browser, at man stadig har en konventionel browser installeret i de tilfælde hvor man skal tilgå en hjemmeside hvor f.eks. Java skal anvendes.
Hvorvidt man vil prioritere anonymitet på nettet eller en lidt hurtigere browser, må man så gøre op med sig selv. Hvad vælger du? Fortæl gerne hvad du vælger og din baggrund for dette i kommentarerne.
 

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
4 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Reimer Larsen
Reimer Larsen
4 år siden

Hej Andreas
Jeg har en e-mail ved google (g-mail).
Er den sikker eller kan man få en anden mail-udbyder der er mere sikker.
Hvis ja, hvilken (det kunne måske være en udbyder hvor man betaler).
Mvh. Reimer Larsen

john
john
4 år siden

Kan man sætte tor-browseren til at ‘være’ i et bestemt land fx sverige, så man kan se svt’s on demand udsendelser? På forhånd tak Mvh John

Johnny J.
Johnny J.
4 år siden

Jég ku’ sagtens forestille mig at skiftevis bruge denne HÉLT anonyme Tor (stable) til f.eks.
at læse ting, jeg ik’ vil la’ no’en
vide OG så den alm. browser til 90% af mit forbrug !!🤔🕴
Mvh. Johnny

4
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x