Sådan undgår du ransomware – og det gør du hvis du har fået det

Ransomware eller Cryptolockere er en af de største internettrusler for øjeblikket, der lægger store firmaer ned. Den seneste bølge er den såkaldte Post Nord virus. Her får du nogle tips til hvordan du beskytter dig mod ransomware og cryptolockere og hvad du gør hvis du har fået det.
Det er vigtig at være opmærksom på disse ransomware virusser som bliver mere og mere udbredte. Del derfor gerne denne artikel med dine venner. Ransomware er virusser der udløser et krav om penge, hvis du bliver ramt af den. Bagmændende får installeret virussen på din computer. Den krypterer så dine vigtige filer, dvs. dokumenter, billeder og lign., og forlanger penge for at give dig koden.
Og lad mig lige slå fast: BETAL ALDRIG BAGMÆNDENDE PENGE!!! Det fører ingen vegne.

Sådan beskytter du dig mod Ransomware

Den vigtigste beskyttelse mod Ransomware er backup. Sørg derfor altid for at have en backup af dine seneste filer. Det kan selvfølgelig være backup i form af dropbox, onedrive, Google drive eller lign. Det kan også være på en anden harddisk. Men du skal være opmærksom på at der findes også Ransomware der kan kryptere filer disse steder. Derfor er det mest effektive faktisk at tage en backup på et medie, som du så helt frakobler din computer. Det kunne f.eks. være en ekstern harddisk.
Du er mere beskyttet med en Mac end en PC, fordi der findes mere Ransomware til Windows. Det skal dog siges at der findes også Ransomware til Mac og Linux – de er bare stadig ikke lige så udbredt.
Et andet godt råd er at undgå at klikke på links og vedhæftede filer i mails du ikke kender afsenderen til. Hvis du ikke venter en pakke fra Post Nord, skal du jo ikke ind og tjekke hvor en pakke befinder sig. Tjek også om e-mailadressen som e-mailen kommer fra er ægte.
Et sidste råd er at holde computeren opdateret og beskyttet.

Sådan kan du se om du er ramt

Hvis du bliver ramt, kan det selvfølgelig gå noget tid inden den bliver aktiv. Har du derfor klikket på et link eller en vedhæftet fil, så skynd dig at tage backup af de vigtigste filer. Så kan du nemlig stadig nå det. Sluk også for din router MED DET SAMME, fordi Ransomware skal bruge en internetforbindelse.
Når virussen bliver aktiv, vil du se at mange af dine dokumenter og billeder er krypteret. De har typisk fået en anden filendelse og du kan ikke åbne dem.
Herudover meddeler virussen også gerne et sted at den er der og at de afkræver en løsesum. Det er typisk i en fil på skrivebordet. Eller måske en popup der dukker op.
Hvis du er blevet ramt skal du rense computeren med et antivirus program, f.eks. Malwarebyte’s Anti-Ransomware. Det er helt gratis.
Det var lidt gode råd til beskyttelsen mod Ransomware. Har du spørgsmål er du velkommen til at stille dem i en kommentar.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
kenneth
kenneth
5 år siden

JEG HAR ET SPØRGSMÅL : JEG VAR (forleden) UDE FOR AT DER (pludselig) PÅ NETTET DUKKEDE EN SIDE OP (som jeg ikke kendte) MED MIN IPadresse og MIT (facebook)BILLEDE (det der også er her som er nogle år gammel) OG EN BESKED OM AT BROWSWEREN var STOPPET PGA : og så fulgte en tekst (på danske) magen til dem SOM (jeg ud fra google søgning har fundet ud af) FØLGER RENSOMWARE (med beskyldninger om ulovlig aktivitet) JEG TÆNKTE (da jeg ikke havde lavet nogen ulovlig aktivitet) AT DET (inten) VAR EN HACKER eller VIRUS så jeg skyndte mig at LUKKE… Læs mere »

Simpelt
5 år siden

Hej Kenneth. Det er ikke sikker at der er sket noget skade på din maskine. Nå er jeg ikke klar over præcis hvad der stod på den side, som kom frem, men ud fra beskrivelsen lyder det som om at det kan være en form for scareware. Scareware er en type angreb hvor brugeren bliver præsenteret for meddelelser om at ulovlig aktivitet, eller at der er blevet detekteret virus på maskinen. Formålet er at få brugeren til enten at købe et produkt som ikke fungerer, eller at narre brugeren til at downloade et program hvor der følger noget malware med… Læs mere »

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x