Post Nord Virus rammer Danmark

Den skadende Post Nord virus rammer for alvor de danske virksomheder i disse dage. Virksomheder der må se deres data blive kidnappet. 
Virussen hedder Post Nord Virus fordi den spredes med en mail, der tilsyneladende kommer fra Post Nord. Når medarbejdere klikker på de links der er i denne mail, installeres en Cryptolocker virus, der krypterer filer på din computer og firmaets servere. Herefter vises en meddelelse om at filerne kun kan dekrypteres med en kode, som du kan få hvis du betaler penge til bagmændende.
Postnordvirus
Det er derfor en god ide hvis virksomheder iværksætter forebyggende initiativer mod denne virus. Disse omfatter etableringen af en backup løsning, der sikrer at hvis du bliver ramt, så er dine filer ikke tabte. Herudover handler det om at uddanne dit personale til at være skeptisk overfor mails der kommer – også selvom de kommer fra Post Nord. Man bør bl.a. bide mærke i de grammatiske og stavefejl der hyppigt ses i disse mails.

Hvordan fjernes Cryptolocker virus?

Men hvad hvis du allerede har fået denne Cryptolocker virus? Så skal du igang med at fjerne det – og lad mig advare dig med det samme. Det går ud over produktiviteten i din virksomhed. Der er eksempler på virksomheder i Danmark, der har måttet stoppe med at arbejde med computere og internet i 2 dage for at fjerne denne virus.
Ellers er der to trin du skal igennem for at fjerne virussen:

  • Fjern selve virussen
  • Gendan de krypterede filer

Lad mig starte med at sige med det samme: Betal aldrig løsesummen! Mange får alligevel ikke koden til at dekryptere dine filer og du er med til at finansiere bagmændende.
Start med at isoler den computer der inficieret, så den ikke kan sprede sig til andre computer. Fjern så virussen ved ganske almindeligt antivirus software – se bl.a. eksempler på nogle der virker her.
Når du har fjernet virussen, er der kun de krypterede filer tilbage. Dem skal du have gendannet. Det er her du skal slette dem der er krypteret og herefter kopiere de intakte filer fra din backup.

Hvad hvis jeg ikke har backup?

Hvis du ikke har backup, er dine filer muligvis tabte. Der kan dog alligevel være nogle muligheder for at gendanne filerne. Nogle gange har man nemlig andre former for backup liggende på sin computer. Se forskellige tips til hvor du kan søge i denne artikel.
Denne virus har ramt mange virksomheder i Danmark og koster mange penge, så det er vigtigt at forebygge den i din virksomhed.

Kan Cryptolocker virus ramme Mac?

Mange anvender mere Mac i sin virksomhed, end pc’er. Hvis du har Mac, kan du ikke inficieres med denne Post Nord virus, da den kun virker til Windows.
Når det er sagt, så er de gode råd lige så gode for medarbejdere der arbejder med Mac. De skal stadig undervises i hvordan de undgår virus og du skal stadig have backup.
Det er også bare et spørgsmål om tid før der kommer en Cryptolocker virus til Mac. Der er faktisk allerede meldinger om at der skulle findes en variant.
Hvis du har nogle spørgsmål til denne cryptolocker eller Post Nord virus – eller måske hvordan man fjerner den – er du meget velkommen til at spørge i kommentarerne.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

14 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments
Rasmus
Rasmus
6 år siden

Hej Andreas,
Kan du svare på om jeg er i problemer, hvis jeg har trykket på linket via min iPhone 4’s. I først øjekast skete der ikke noget, men er virusen gemt et sted på min telefon, som senere kan skade andre af mine enheder ?
Mvh
Den fortvivlet

Jette
Jette
6 år siden

Hej
Jeg har i dumhed også trykket på linket i mailen…. Ventede en pakke fra post Danmark til levering den dag, hvor mailen fra postNord kom.
Jeg lukkede med det samme og slettede mailen.
Jeg åbnede på min iPhone 5s. Jeg har ikke oplevet nogen ændringer når jeg bruger min telefon i øvrigt. Men nu ved jeg ikke on jeg tør gå på MobilePay, netbank og købe ting over tlf.
Kan/skal jeg være bange og er der noget jeg kan gøre?
Mvh Jette

Jette
Jette
6 år siden

Tak for svar ????

Jeanette
Jeanette
6 år siden

Hej Andreas Jeg har desværre i min uviden og dumhed trykket på linket i mailen. Jeg har Windows 10. Jeg ventede en parke fra post Danmark samme dag. Troede selvfølgelig at det var den pakke og da jeg ikke havde været hjemme til at kunne tage imod den, var jeg desværre for troværdig. Jeg åbnede mailen og klikkede på Linket, kom der et pop op vindue hvor der stod min at “denne mail var spærget af hensyn til sikkerhed”, Da jeg ville trykke på noget i pop-op vinduet skiftede min computer internet side og jeg kom på google.dk. Jeg gik… Læs mere »

Jeanette
Jeanette
6 år siden

Hej Andreas Tusind tak for hurtigt svar! Jeg har gjort som du sagde jeg åbnede computeren og gik straks igang med en back up, heldigvis kunne jeg glæde mig selv med at jeg sidst har lavet en back up i december. Alt er nu gemt på en ekstrem harddisk. Computeren er scannet og den har ikke fundet noget! Håber og tror at jeg har klaret frisag. Jeg håber ikke det sker at virussen tager over men så har jeg nu min back-up. Ok altid betale dem! Dette er noteret! Jeg takker igen for din hjælp og venlighed. Hav en god… Læs mere »

Peter
Peter
6 år siden

Hej Andreas,
jeg har i dag modtaget en SMS på min iphone fra PostDK omkring en pakke. Jeg kom desværre til at trykke på linket som henviste til en apk.fil. I min naivitet tænkte jeg ikke over at det kunne være en phishing sms men det var tydeligt efter jeg havde trykket på linket at det var et scam. Kan min telefon være inficeret efter dette?
Mange tak,

Lotte
Lotte
6 år siden

Hej.
Jeg er i samme båd som Peter.
Hvordan opfører telefonen sig mærkeligt – og vil den gøre det med det samme?
MVH og tak
Lotte

Lotte
Lotte
6 år siden
Reply to  Lotte

NB: Jeg har en android…

Lotte
Lotte
6 år siden

Super – så tror jeg, at jeg gik fri i denne omgang.
Tusind tak for hjælpen!

14
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x