Sådan genkender du spam på Facebook

Facebook flyder med spam – falske facebooksider der er ude på at narre dine kontaktoplysninger og i sidste ende penge fra dig. Her er nogle gode råd til hvordan du genkender facebookspam.
Mange af disse sider er ofte forklædt som en konkurrence eller en sjov video du bare må se – og som egentlig ikke er så sjov når det kommer til stykket.
Der er mange ting du har, som de prøver at lokke fra dig. Der er ofte tale om især din e-mail, din facebookkonto som de kan få når du liker eller dine kreditkortoplysninger. Når du liker, kan de herefter ændre siden og sende en masse spam til dig – direkte i din tidslinje.
Der er nogle kendetegn der er vigtige at lægge mærke til, som ofte ses på mange facebook spamsider:

  • Ofte er siden lige oprettet – og kun oprettet med det formål at f.eks. formidle en konkurrence.
  • De giver sig ofte ud for at repræsentere et kendt mærke eller brand – men tag ikke fejl, det rigtige mærke eller brand står ikke bag siden.
  • Ofte lokker de med “Del siden så forøger du dine chancer i konkurrencen”.
  • Ofte linker de til et spørgeskema hvor du skal udfylde en masse.
  • Ofte skal du betale 1 krone med dit kreditkort for at være med i en konkurrence.
  • Ofte ser du dine venner udtale sig om at de nu har vundet en konkurrence og nu har fået en iPad eller lign. Men det er ikke dem der har skrevet det.

Vær især skeptisk hvis du f.eks. skal betale 1 krone med dit kreditkort for at være med i en konkurrence. Så giver du dem mulighed for i fremtiden at kunne trække et hvert beløb på din konto. Det kan nemt blive en dyr fornøjelse. Og hvorfor skal du egentlig kun betale 1 krone for noget?
Ofte tilmelder du dig også automatisk et abonnement som trækker penge automatisk hver måned. Det står ofte skrevet med småt i de betingelser som ingen læser (og det ved de godt).

Hvad får bagmændende ud af det?

Når du deler dine kontaktoplysninger (e-mail eller facebookkonto), får de herefter mulighed for at kontakte dig i enhver fremtidig henvendelse. F.eks. ved markedsføring af nye produkter, blade, magasiner osv. Du bliver med andre ord medlem i et register til fremtidig kontakt.
Ofte sælger de også dine kontaktoplysninger til andre og det er der mange penge i.
Endelig er der jo dem der lokker dine kreditkortoplysninger fra dig, så de fremover bare kan hæve penge på din konto.

Hvad kan man gøre?

Først og fremmest skal du lade være med at like alt du ser. Prøv at undersøge siden udfra ovenstående råd og se om der ikke er tale om en spamside. Og lad endelig være med at dele siden – bagmændende kan ikke se historikken bag hvem der har delt en side og dermed hvem der skal vinde en konkurrence.
Du skal naturligvis også lade være med at indtaste din e-mailadresse. og skal du bruge en e-mailadresse, så opret en ny kun til konkurrenceformål og brug den.
Endelig skal du heller ikke angive dine kreditkortoplysninger. Der er ingen mening i at “kun” skulle betale 1 krone for noget som helst.
Herefter kan du evt. anmelde siden som spam til facebook. Du kan også sende en anmeldelse til Forbrugerombudsmanden, som kan undersøge om der er tale om spam og forsøge at stoppe bagmændende. Forbrugerombudsmanden har fokus på Facebookspam – og straffer det hårdt hvis der er bevis for det.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x