Nøgletal til brug af aktieanalyse

I denne artikel demonstreres forskellige nøgletal, der kan være anvendelig ved din egen aktieanalyse, når du skal ud og købe en aktie op.

Når du skal vurdere om en aktie er en god kandidat til din portfølje, afhænger det meget af din investeringsstrategi. Men der findes flere nøgletal som kan være fin at kigge på, for at vurdere om der er tale om en god virksomhed. I denne artikel vil jeg komme ind på nogle af dem.

For at finde de forskellige nøgletal, skal du have fat i regnskabet for selskabet. Det kan du ofte finde på selskabets hjemmeside eller på CVR.dk. Udfra regnskabet kan du finde nogle af nøgletallene og andre kan du beregne. I denne artikel vil vi som eksempel tage udgangspunkt i regnskabet for Tryg. De har en investor-hjemmeside, hvor du kan finde alle relevante data.

En af de første ting du kan kigge på er hvor meget selskabet har på bundlinjen i årets regnskab. Det er også det man kalder for resultat efter skat eller Profit/loss. Det fortæller noget om det overskud virksomheden har genereret. I Årsregnskabet for 2020 for Tryg, kan vi læse at Resultatet efter skat var 2.773 millioner kroner.

Driftsindtjeningen eller Driftsresultatet hedder også Profit/loss before tax eller EBIT (Earnings Before Interests (and) Taxes). Hos Tryg var den for 2020 på 3.541 millioner kr. Omsætningen hedder også Gross premium income. Driftsmargin, EBIT margin eller Overskudsmargin beregnes så ved at tage driftsindtjeningen med omsætningen. Driftsmarginen siger noget om hvor god selskabet er til at skabe indtjening ud af omsætning. Dette kan sammenlignes med andre virksomheder i samme branche, også over lande og med forskellig gældssituation.

Driftsmargin = Driftsindtjening / Omsætning

Nettomargin, profitmargin, overskudmargin eller avancemargin beregnes derimod som Resultat efter skat divideret med omsætningen, og er måske udtryk for mere reel hvor dygtig virksomheden er til at skabe indtjening fra omsætning. Men den kan ikke sammenlignes med andre virksomheder fra andre lande (anden skat) eller anden gældssituation (andre renteudgifter).

Nettomargin = Resultat efter skat / Omsætning

Mange aktieselskaber udbetaler også udbytte inkl. Tryg. For eksempel har Tryg meddelt at de i 2021 vil udbetale 7,0 kroner pr. aktie. År 2020 sluttede af med en kurs på 192,10, og det betyder at Udbytteprocenten er 3,6%. Med andre ord vil en investering i aktien 31/12, give et afkast på udbytter på 3,6%, hvilket er ganske godt. Udbytteprocenten er et vigtigere nøgletal end selve udbyttet, fordi det er sat i forhold til hvor meget du investerer. Evt. kan du også vælge at dividere med din købskurs i stedet for den aktuelle kurs.

Udbyttepct. = Udbytte pr. aktie / Kurs

Et andet nøgletal der er relevant for udbyttet er Udbytteandelen eller Payout per ratio. Den kaldes faktisk ofte også for udbytteprocenten, så her er det vigtigt at finde ud af hvad der menes. Udbytteandelen er hvor meget af årets resultat efter skat, som virksomheden har valgt at udbetale i udbytte. For at regne den ud tager du udbyttet pr. aktie og ganger med antal aktier divideret med årets resultat efter skat. For Tryg var udbyttet 7,0 kr. pr. aktie, der er 301.750.000 aktier og resultatet var 2.773 millioner kroner. Med andre ord får vi altså en udbytteandel på 76%.

Udbytteandel = Udbytte pr. aktie * Antal aktier / Årets resultat efter skat

For at vurdere hvor stabil virksomheden er, kan du ofte kigge på det nøgletal der hedder ROE, Return of Equity eller Egenkapitalsforrentning. Det beregner du ved at tage resultatet efter skat og dividere med egenkapitalen. Egenkapitalen hedder også Equity.

ROE = Resultat efter skat / Egenkapitalen

Et andet vigtigt nøgletal er Indtjeningen pr. aktie eller Earnings per share (EPS). Det beregner du ved at tage resultatet efter skat og dividere med antallet af aktier. Bagefter kan du beregne væksten i denne, også kaldet EPS-væksten.

Indtjening pr. aktie = Resultat efter skat / Antal aktier

Når du har indtjeningen pr. aktie, kan du også beregne Price per earning eller P/E. Dette gør du ved at tage aktiekursen og dividere med indtjeningen pr. aktie.

P/E = Kurs / Indtjening pr. aktie

Den indre værdi eller bogført værdi pr. aktie finder du ved at dividere egenkapitalen med antallet af aktier.

Indre værdi = Egenkapital / Antal aktier

Du kan også beregne Price to book, P/B, Kurs per indre værdi eller K/I. Bagefter tager du så aktiekursen og dividerer med den indre værdi, for at finde P/B.

P/B = Kurs / Indre værdi = Kurs * Antal aktier / Egenkapital

Virksomhedens Soliditet har også betydning for hvor sund virksomheden. Det er et udtryk for hvor gældsat virksomheden er, idet en høj soliditet betyder mindre gældssat. Man finder soliditeten ved at tage egenkapitalen og dividere med det totale antal aktiver.

Soliditet = Egenkapital / Totale aktiver

Du kan også beregne virksomhedens Gældsrate, som angiver forholdet mellem den totale gæld og de totale aktiver. Hvis gældsraten er større end 1 har virksomheden mere gæld end aktiver.

Gældsrate = Total gæld / Totale aktiver

Gæld/Egenkapital forhold eller Debt-to-equity ratio angiver forholdet mellem de totale passiver og aktionærernes egenkapital. Nogle gange vælger man de langsigtede gældsforpligtelser i stedet for de totale passiver.

Gæld/Egenkapital forhold = Totale passiver / Egenkapital

Rentedækning anvendes til at vurdere hvor nemt en virksomhed kan betale sine renter. Man anvender indtjeningen før renter og skat (EBIT) og dividerer det med renteomkostningerne. Jo lavere tallet er, desto sværere har virksomheden ved at betale sine renter. En rentedækning under 1,5 gør det tvivlsomt ift. at virksomheden kan betale sine renter, og hvis den er under 1 tjener virksomheden ikke nok til at betale sin gæld.

Rentedækning = EBIT/Renteomkostninger

Afkastningsgraden anvendes til at bestemme en virksomheds rentabilitet.

Afkastningsgrad = resultat af primær drift / gennemsnitlige aktiver

Nøgletal202020192018
Resultat efter skat2.773 mio. kr.2.843 mio. kr.1.731 mio. kr.
Driftsindtjening3.541 mio. kr.3.628 mio. kr. 2.262 mio. kr.
Omsætning22.653 mio. kr.21.741 mio. kr. 18.740 mio. kr.
Driftsmargin16%17%12%
Nettomargin12%13%9%
Egenkapitalen12.264 mio. kr.12.084 mio. kr.11.334 mio. kr.
Antal aktier301.750.000301.700.000301.743.000
ROE23%24%15%
EPS9,199,425,73
EPS-vækst-2,4%64,4%-37,2%
Udbytte7,06,86,6
Ultimo kurs192,10196,50164,70
Udbytteprocent3,6%3,5%4,0%
Udbytteandel76%72%115%
P/E212129
Indre værdi40,640,137,6
P/B4,734,904,38
Totale aktiver60.916 mio. kr.59.059 mio. kr.56.545 mio. kr.
Soliditet20%20%20%

Har du selv nogle tilføjelser er du meget velkommen til at skrive en kommentar nederst i artiklen.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x