Lav en linux USB nøgle i Mac

Jeg har tidligere skrevet om hvordan man laver en live linux USB nøgle, hvis man skal have installeret linux. Her forklarer jeg hvordan man gør det på en Mac.
Det er selvfølgelig altid lettest at lave en live linux USB nøgle på en Windows pc, men nogle gange er man nødt til at lave det på f.eks. en Mac, hvis det er det eneste man har.

Mac Linux USB Loader

Her kan jeg anbefale at du downloader Mac Linux USB Loader. Før i tiden var det gratis, men nu koster den cirka 5 dollars at købe. Til gengæld er det meget nemt at bruge. Programmet her kan nemlig  forvandle en ISO-fil fra en linuxdistribution til en live linux på en USB nøgle.
Du skal først downloade den linux distribution du skal bruge. Her kan jeg anbefale Linux Mint der er verdens mest populære Linux distribution. Her downloader du den ISO-fil, der indeholder installationsprogrammet.
Så skal du gøre en USB nøgle klar. Den skal nok minimum være på 8 Gb og så skal den som udgangspunkt være formateret med FAT32, der er det gamle Windows Filsystem som de fleste USB nøgler også er formateret med. Du kan formatere en USB nøgle med FAT32 i Mac programmet “Disk Utility”. Hvis du har brug for at lave en USB nøgle med et NTFS filsystem, kan du tjekke denne artikel.
Når du har både linux distributionen og USB nøglen klar, er det bare med at åbne Mac Linux USB Loader. Her trykker du så på “Create Live USB” og vælger ISO-filen til den linux distribution du har downloadet. Så skal du vælge USB nøglen den skal installere på og også “grant access” til den. Herefter går installationen igang, hvilket typisk tager omkring 5 minutter.

UNetbootin

Hvis du ikke vil betale penge for et program, der kan lave en USB nøgle, kan du vælge at downloade UNetbootin i stedet. Det er gratis og et udemærket program, der kan det samme.
Vælg nu den ISO-fil du har downloadet i bunden, og vælg USB Drive under Type. Tryk herefter på OK.

Så går den igang med at generere en USB nøgle. Vær opmærksom på at USB nøglen skal være formateret med FAT-filsystemet for at det kan virke. Det er USB nøgler også som standard, men det er vigtigt at være opmærksom på.

Sørg for din computer kan boote op i USB-nøglen

Så har du en linux live USB nøgle klar og kan bare boote op i den. Hvis det ikke virker, så husk at sikre at USB boot er 1. prioritet i boot rækkefølgen angivet i BIOS.
Det var lidt om hvordan du laver en linux live USB nøgle i Mac. Har du nogle spørgsmål kan du som altid spørge i kommentarerne.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x