Hvad er Joomla?

Her gennemgår jeg hvad Joomla er for noget og hvorfor du skal vælge Joomla som det CMS din hjemmeside skal være bygget på.

Joomla er et CMS

Joomla er det man kalder for et CMS. CMS er en forkortelse for Content Management System og er altså et system du kan installere på dit webhotel, og så kan du bygge din hjemmeside direkte i det system.
I gamle dage programmerede man stort set alle hjemmesider fra bunden. I 2011 var det ca. 3 ud af 4 hjemmesider der blev lavet fra bunden. Det er nu i 2015 faldet til at kun ca. halvdelen af alle hjemmesider programmeres fra bunden. Den sidste halvdel er hjemmesider der er bygget op i et CMS.
Et CMS er populært, fordi det gør at stort set alle kan lave en hjemmeside. Man behøver ikke at kunne programmere for at lave en hjemmeside i et CMS. Alting foregår ved hjælp af editorer og grafiske værktøjer, som gør at det er lige så let at lave en hjemmeside, som at skrive et brev i Word.
Et CMS sørger for at gøre det let at opdatere koden, tilpasse tema og udseendet på hjemmesiden. Det er bygget som en grundpakke hvor man har en grundhjemmeside. Hver gang du så skal bruge en ny funktionalitet, finder du bare en udvidelse til dit CMS og installerer og vupti, så kan din hjemmeside også det.

Joomla vs. WordPress

WordPress er gået hen og blevet det mest populære CMS. Det er det fordi det er supernemt, bliver opdateret ofte og har mange lækre værktøjer. Men WordPress er faktisk oprindeligt ikke et CMS, men derimod et blogging script til at bygge en blog. Det er først med tiden at det er blevet så avanceret at man også kan kalde det for et CMS.
Joomla ER et CMS. Det er bygget til bygge indhold op på din hjemmeside, som du ønsker. Der er mange flere muligheder for at tilpasse indholdet præcis som du gerne vil have det i Joomla, hvis du sammenligner det med WordPress. Alting kan ganske vist også lade sig gøre med WordPress – men der er en del mere indbygget i Joomla, der gør det nemmere at tilpasse.
Så hvis du vil have en god mulighed for at kunne tilpasse ALT på din hjemmeside, skal du vælge Joomla. Du skal til gengæld så regne med en lidt større indlæringskurve end du ville have ved WordPress – men det er ikke slemt. Og denne startguide vil guide dig igennem det hele.
En anden vigtig ting er at det med Joomla er meget nemt at styre hvem der har ret til at se hvilken side. Rollestyring af brugere er simpelthen indbygget i Joomla.

Hvor mange bruger Joomla?

Rigtig mange hjemmesider er bygget på Joomla. Lige nu er det 2,8% af alle hjemmesider der er bygget på Joomla. Dette er en markedsandel af alle CMS på 6,5%.
Eksempler på firmaer og myndigheder der bruger Joomla, kan du finde her:

  • eBay
  • TV3
  • Viasat
  • Kolding kommune
  • Radio Skala FM
  • Radio Nova FM
  • FN
  • UK Ministry of Defence
  • Sol.dk

Der er altså masser af større firmaer der gerne vil bruge Joomla – fordi det er nemt at tilpasse nøjagtig som man vil.

Joomla er gratis

Joomla er fuldstændig gratis og findes også på dansk. Der findes et hav af gratis temaer og extensions til Joomla som du kan udnytte. Vil du have noget lidt flottere eller lidt mere avanceret, må du naturligvis købe det.
For at kunne bruge Joomla kræver det blot at du har adgang til følgende:

Og så er du igang med at lave en hjemmeside. Så hvis du endnu ikke har anskaffet et webhotel kan jeg anbefale Unoeuro, der både er billige, stabile og understøtter fint Joomla. Herefter kan du fortsætte med nogle af de andre artikler i den her guide.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x