Forslag til regulering af kviklån fra industrien selv

Til februar 2020 gennemføres et lovforslag der skal regulere kviklån bedre end i dag. Se her hvad industrien selv vil gøre på området.

Regeringen er på vej med et lovforslag, der skal stramme lovgivningen for de kortsigtede forbrugslån med høj ÅOP – også kaldet for kviklån. Der tegner sig efterhånden et flertal for et loft på ÅOP, som skal forhindre kviklån der plyndrer forbrugere med svækket økonomi i forvejen. Dette efter det er kommet frem, at det ikke er ualmindeligt at se en ÅOP på over 700% for et kviklån.

Men hvad vil kviklånudbyderne egentlig selv? Deres brancheorganisation, som nogle af dem er organiseret i, hedder Digitale Långivere og de har for nyligt lanceret et forslag. I det kommer der forskellige initiativer, som de synes er mere rimeligt.

Formålet med forslagene er formentlig at komme politikerne i møde mht. regulering, fordi der uden tvivl vil tegne sig et flertal for det. Ved at komme politikerne i møde, håber kviklånudbyderne formentlig en mere blød ændring i loven, som ikke begrænser deres forretning for meget.

Lad os kigge nærmere på hvad de selv foreslår.

Forslag 1: Låneomkostninger må aldrig overstige lånebeløbet

Branchen foreslår at man dropper ideen om et loft på ÅOP – nok ikke overraskende, da det vil ødelægge en stor del af deres forretning med lån, hvor ÅOP er skyhøj.

I stedet foreslår de at der sættes et loft for kreditomkostninger, så det maks. må udgøre 100%, eller svarende til lånebeløbet. Samtidig skal et misligeholdt lån maksimum kunne forrentes med 25%.

Med den model vil branchen fortsat kunne tjene en ÅOP på over 700% for deres lån, når bare de så giver sig når de har tjent hvad der svarer til hele lånebeløbet. De eneste kunder de skal begrænse deres indtjening på, er så kunder der beholder kviklånene i meget lang tid.

Forslag 2: Etablering af national gældsinformation

Dette forslag har branchen i lang tid talt for. De vil have et nationalt gældsregister, hvor alt gæld skal registreres. Det synes jeg faktisk som udgangspunkt er en god ide, som også vil kunne komme forbrugerne til gode. Jeg synes fint det kunne være en del af eSkat, hvor udlånerne så kunne få pligt til at registrere lånebeløbet live, så der altid var et fuldt overblik over alt gæld.

Formålet er naturligvis en bedre kreditvurdering, fordi de så ville vide hvor meget gæld kunderne har i forvejen.

Forslag 3: Digitale Långivere vil bidrage til finansiering af gældsrådgivning

Som det tredje forslag, vil industrien også finansiere gældsrådgivning for de kunder som de har bragt i en gældsfælde. Men kun hvis alle låneudbydere gør det.

Andre forslag?

Ellers indeholder udmeldingen fra Digitale långivere ikke så mange andre forslag. Der fremgår for eksempel ikke nogen forslag i forhold til hvorvidt man bør begrænse reklamerne for kviklån.

Det er positivt at industrien også kommer med nogle forslag, men jeg synes ikke man skal droppe forslaget om et maks på ÅOP. En ÅOP på over 700% er simpelthen ikke noget vi skal tillade. Der må være en grænse for hvor meget långiverne kan tillade sig at udnytte deres kunder.

0 0 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x