Fejlsikret tilstand i Windows 10

Del denne artikelShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

Allerede fra Windows 8 ændrede Microsoft måden hvormed man starter Windows i fejlsikret tilstand. I denne artikel vil jeg vise, hvordan man starter Windows i fejlsikret tilstand fra Windows 10. 

I gamle dage kunne man jo bare trykke F8 eller Shift+F8 under opstarten for at starte fejlsikret tilstand. Dette blev dog afskaffet, for at gøre opstarten hurtigere, så det kan man ikke længere (i mange tilfælde).

Blot lige for at forklare hvad fejlsikret tilstand er, for dem der ikke kender det, så er det altså når man starter Windows hvor kun de basale drivere og programmer indlæses. Dette gør det nemmere at fejldiagnosticere forskellige ting, når computeren ikke virker.

Sådan åbner du fejlsikret tilstand i Windows 10

Der findes flere forskellige måder du kan åbne fejlsikret tilstand i Windows 10. En af de nemmeste metoder er nok at holde Shift knappen nede, mens du fra Windows vælger Genstart.

Under opstarten kommer der så en menu, hvor du kan vælge punktet “Troubleshoot”. Herefter vælger du punktet “Avancerede indstillinger”. Herefter “Start op indstillinger”. Så trykker du på knappen “Genstart”.

Under genstarten starter der så igen en ny menu. Her kan du vælge forskellige ting. I punkt 4-6 indgår netop fejlsikret tilstand. Du kan også vælge om der skal være netværksforbindelse (=internet) og en kommandoprompt tilgængelig.

Win10Safeboot

Og så starter Windows 10 op i fejlsikret tilstand.

Andre muligheder

Der findes også andre muligheder. Du kan fra Windows 10 trykke Windows + R for at åbne Kør-menuen. Her skriver du “msconfig” og herefter enter. Herefter åbner Systemkonfigurationen.

Safeboot

Under punktet “Bootindstillinger” kan du her vælge at der skal startes i fejlsikret tilstand. Så trykker du OK og herefter på knappen “Genstart”. Herefter kommer du med det samme ind i fejlsikret tilstand.

En tredje mulighed er også at bruge en recovery CD, men det vil jeg ikke komme nærmere ind på her.

Den gamle metode

Som sagt startede man i Windows 7 og tidligere Windows i fejlsikret tilstand ved at trykke F8 eller Shift+F8 under opstarten.

I princippet virker kommandoen stadig i Windows 8 og Windows 10 – problemet er bare at Windows opstarter meget hurtigere end tidligere og derfor lyttes der ikke efter denne kommando. Du får derfor aldrig lov til at bruge den. Det var prisen for en hurtigere opstart.

Det er computere med en UEFI BIOS (nyere generation af BIOS) og et hurtigt SSD drev der ikke understøtter opstart af fejlsikret tilstand med denne metode. Disse findes i de fleste nyere computere. Har man en gammel PC med en klassisk BIOS og uden hurtigt SSD drev, kan det godt være at kommandoen stadig virker.

Del denne artikelShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

7 Comments

  1. Erik Lunding-Møller 27. august 2015 Reply
    • Andreas AndersenAuthor 27. august 2015 Reply
  2. Martin 28. maj 2016 Reply
  3. Heinrich 16. juni 2016 Reply
    • TJ 12. juli 2016 Reply
  4. AB 4. september 2016 Reply
  5. Peter 28. september 2016 Reply

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *