Dart & Flutter Guides 1 – Introduktion

Her får du en introduktion til programmeringssproget Dart og hvordan du bruger det med Flutter.

I denne artikelserie kan du læse om programmeringssproget Dart, og specielt hvordan du bruger det i Flutter til at lave apps til linux og mobilen. Formålet er at lave en række artikler for begyndere. Indtil videre er der lavet følgende artikler i serien:

I denne artikel vil jeg introducere helt generelt til hvad Dart og Flutter er for noget.

Hvad er Dart?

Dart er altså et programmeringssprog. Det er Google der står bag det, og nyeste version der udkom 6. maj var version 2.6. Det er et programmeringssprog der er nemt at lære, og har specialiseret sig i at du udvikler en kode, der efterfølgende kan bruges på mange platforme. Herunder Windows, MacOS, Linux, Android, iOS, Chrome OS, Goigle Fuchsia og web.

Sproget blev først gang lanceret i Aarhus i Danmark 2011. Det kan kompileres til flere forskellige ting:

  • Maskinkode til apps til Android og iOS
  • Eksekverbare filer til Windows, MacOS og Linux (dart2native)
  • Javascripts til web
  • Konsolkode der køres via en konsol

Dart er udgivet under en BSD licens og er fuldstændig gratis.

Til at redigere Dartfiler, har Google udgivet en online editor, der hedder DartPad. Bemærk dog at denne kun kan fremstille web-delene af Dart, og derfor fx. ikke håndtering af filer med Dart:io. Herudover findes plugins til flere IDE og editorer, herunder Visual Studio Code, Eclipse, Atom, JetBrains IDE, Intellij IDEA, Emacs og mange flere.

For at kunne programmere i Dart kan du installere Dart SDK, der udover Dart libraries også indeholder konsolværktøjerne. I linux gør du det med kommandoen:

sudo apt-get update
sudo apt-get install apt-transport-https 
sudo sh -c 'wget -qO- https://dl-ssl.google.com/linux/linux_signing_key.pub | apt-key add -' 
sudo sh -c 'wget -qO- https://storage.googleapis.com/download.dartlang.org/linux/debian/dart_stable.list > /etc/apt/sources.list.d/dart_stable.list'
sudo apt-get update 
sudo apt-get install dart

Hvis du vil bruge Dart til Flutter (som er det centrale i denne artikelserie) skal du ikke installere Dart SDK, fordi det er inkluderet i Flutter SDK.

Du kan til enhver tid læse alt om Dart på Dart.dev. I de kommende artikler vil jeg komme meget mere ind på Dart.

Hvad er Flutter?

Flutter er et udviklingsmiljø der anvender Dart, og det er også udviklet af Google. Du bruger altså Dart til at lave Flutter apps til mange platforme. Nyeste version er 1.17 der udkom 6. maj 2020.

For at kunne udvikle Flutter apps skal du installere Flutter SDK. Dart SDK er inkluderet i Flutter SDK. Du installerer Flutter i linux med følgende kode:

sudo snap install flutter --classic

Du skal desuden bruge en editor til at udvikle Flutter apps. Her kan du i princippet bruge enhver Dart editor sammen med konsollen. Men det letteste er at bruge en editor med et Flutter plugin og det findes til Android Studio, Visual Studio Code og IntelliJ.

Bemærk at udviklingen af apps til mobilen foreløbig er Flutters primære anvendelse. Til web er udviklingen fortsat i beta og til desktop fortsat i alfa. Senest har Canonical og Google indgået en aftale om at udvikle Flutter yderligere til linux desktopapps.

Du kan læse meget mere om Flutter på Flutter.dev. Der vil også komme mere i kommende artikler, men i næste artikel i denne serie vil vi kigge nærmere på Dart. Her vil jeg forklare hvordan variabler og konstanter håndteres i Dart. Læs videre her.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x