Alt om ÆØÅ i DK-domæner

Er ÆØÅ tilladt i DK-domæner? Ja, det er det. Læs her om hvordan du får Æ, Ø eller Å i et DK-domæne.

Når du skal vælge dit nye domænenavn til din hjemmeside, kan det jo godt være at det ord du vælger indeholder æ, ø eller å. Det kunne for eksempel være du var en købmand og derfor ville købe domænet købmand.dk. Men kan man egentlig det?

Ja, det kan man!

Ifølge DK-hostmaster, der administrerer DK-domæner, så er følgende tegn tilladte i et DK-domæne:

  • Samtlige danske bogstaver. Det betyder, at du godt kan bruge æ, ø og å i dit domænenavn.
  • Bogstaverne ö, ä, ü og é
  • Tallene fra 0 til 9
  • Bindestreg (-). Bindestreg må dog ikke stå først eller til sidst i domænenavnet.

Med andre ord er ÆØÅ altså også tilladt i et DK-domæne, og du ville derfor i princippet sagtens kunne købe købmand.dk (hvis det altså er ledigt).

Du skal dog være opmærksom på at der er ulemper ved at have ÆØÅ i et domæne. For det første er det ikke alle browsere og e-mailprogrammer der understøtter det. Og det bliver også sværere for udlændinge rent praktisk at indtaste domænenavnet, fordi de har jo ikke ÆØÅ på tastaturet. Du bør derfor aldrig bruge et domænenavn med ÆØÅ som e-mailadresse.

For det andet så anvendes ÆØÅ i domæner rent teknisk ved at de automatisk omskrives til en såkaldt XN-streng eller Punnycode. Det betyder at hvis du køber Købmand.dk, så køber du rent faktisk domænet xn--kbmand-bya.dk. Og for de browsere der understøtter ÆØÅ vil der altså automatisk blive omdirigeret til xn--kbmand-bya.dk når en surfer indtaster Købmand.dk og trykker på enter.

xn--kbmand-bya.dk ser naturligvis ikke så godt ud, og derfor kan det være en fordel at købe både Købmand.dk og Koebmand.dk. Bagefter laver du så en omdirigering, så når nogle besøger Købmand.dk, så omdirigeres automatisk til Koebmand.dk. Så slipper du for at domænenavnet ser så grimt ud.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x