To år efter kviklånene blev afskaffet

Den 1. juli 2020 blev der indført et lovindgreb der skulle gøre livet svært for kviklån-firmaerne. Her gør vi status på hvad der skete med firmaerne.

De fleste kender historier med personer der har taget kviklån og efterfølgende endt i en gældsspiral de ikke kan komme ud af. I dag hører man ikke så meget om dem mere, og det skyldes især at man for to år siden gennemførte en lovpakke, der havde til formål at afskaffe kviklånene. Blandt andet blev der sat en grænse for hvor dyre kviklån kunne være og det blev mere besværligt at markedsføre dem.

Nogle af de store lån dengang hed Vivus, Ferratum, Simbo, Kronelån, Kassekreditten, Minifinans, GoKredit, Folkelånet, Tandolån, LendOn, Turbolån og Zaplo. Af disse er det nu kun Ferratum og Folkelånet der eksisterer, resten har lukket for optagelsen af nye lån. Vi må derfor sige at lovpakken der havde til formål at lukke for kviklån nu er væk.

Tilbage i april 2022 kom Erhvervsministeriet med en evaluering af aftalen. Man konkluderer blandt andet at alle lån med en ÅOP over 35% er forsvundet, at man har set en begrænsning i markedsføringen af lånene og at op til halvdelen af firmaerne efterfølgende har lukket i Danmark.

Man har også set nærmere på et af alternativerne – de såkaldte Facebook-lån eller P2P lån, hvor private låne til hinanden. Her er der blandt andet set eksempler på ÅOP op til 400.000%. Man har lavet en analyse af det marked og her fundet, at markedet for P2P lån i Danmark fortsat er meget lille og begrænset. Man har observeret en lille vækst i P2P lån, men ikke kunnet dokumentere at dette skyldes at dem der før tog kviklån nu tager P2P lån.

Man må derfor samlet set sige at lovpakken mod kviklån har været en succes. Vi ser mange færre kviklån, og markedet for P2P lån er ikke eksploderet. Der skal fortsat være fokus på P2P lån fremover, men der lånes ikke i en størrelsesorden der svarer til hvad man tidligere så ved kviklån.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x