PHP tutorial 1 – Introduktion

Her finder du en dansk gratis tutorial til at lære PHP fra bunden af. Med PHP kan du lave hjemmesider selv, og også udvide et CMS som WordPress.
Tidligere har jeg skrevet en HTML5 tutorial og en CSS tutorial. Med de to sprog kan du generelt lave en hel hjemmeside med et flot design uden problemer. Det der mangler er bare lidt dynamik. Det som gør det muligt for en bruger at indsende et spørgsmål med en formular til et forum, som så straks vil blive vist. Det der gør det muligt at kunne søge blandt alle sider på hjemmesiden. Det der gør det muligt at logge ind på hjemmesiden og få forskellige sider, afhængig af hvilken bruger der logger ind. Det ville kræve det man kalder et dynamisk programmeringssprog, og det er netop hvad PHP er.
I denne PHP tutorial kan du finde følgende afsnit:

Hvad er PHP?

PHP er et dynamisk programmeringssprog. Det betyder at inden hjemmesiden bliver sendt afsted til browseren, vil serveren fortolke PHP koden og herudfra løse de opgaver og beregninger som der fremgår af koden. Det kan for eksempel være at slå en værdi op i en database. Resultatet vil serveren oversætte til HTML og så sende det til browseren. Det betyder at hvis du ser på en PHP side i browseren og kigger på kildekoden, vil du ikke se PHP koden men derimod HTML.
Da PHP fortolkes af serveren inden det sendes afsted, kaldes det også for et serverside programmeringssprog. Det står i modsætning til HTML der er et clientside programmeringssprog.
PHP er en forkortelse for “PHP: Hypertext Preprocessor” (mærkelig forkortelse) og er verdens mest populære dynamiske programmeringssprog. Det er altså de fleste hjemmesider der er opbygget af PHP i forhold til andre dynamiske programmeringssprog. Andre eksempler på dynamiske programmeringssprog er ASP.net og det tidligere ASP, der er lanceret af Microsoft som konkurrent til PHP. PHP er open source og helt gratis at komme igang med.

Hvad kræver PHP?

Hvis du har læst min HTML5 tutorial ville du der se, at jeg skrev at for at komme igang med HTML krævede det ikke andet end en browser og en teksteditor (f.eks. Notesblok). For at komme igang med PHP kræver det lidt mere.

  • En teksteditor (f.eks. Notesblok)
  • En browser (f.eks. Google Chrome eller Internet Explorer)
  • En PHP server
  • En database

Hvis PHP skal fortolkes af en server kræver det jo at der er en server installeret til at gøre dette. Du kan derfor ikke bare dobbeltklikke på .php filer for at se resultatet. Jeg har også skrevet at det kræver en database for at køre PHP. Det er ikke helt korrekt, da du godt kan køre selve PHP uden en database. Men en database er det PHP kommunikerer med, hvis du vil arbejde med data i en database, så derfor er den også en god ide at få fat i.

Hvordan får jeg fat i en server?

Nu tror du sikkert det er megadyrt at få fat i en server, når du skal igang med PHP. Men det er det overhovedet ikke – faktisk kan det gøres helt gratis. En server er nemlig ikke andet end et program der kører på computeren, og det program er helt gratis.
Det letteste hvis du skal igang er at installere en fuld pakke med alle de programmer du skal bruge. Den hedder XAMPP og den kan du downloade gratis her. Den indeholder:

  • PHP
  • En database
  • PHPMyAdmin til at styre databasen med
  • Mange flere programmer

Så ved at installere den er du klar til at komme igang. Du kan her se en tutorial til hvordan du installerer den. Når den er installeret kan du gå videre til næste trin i denne tutorial hvor vi vil kigge på dit første PHP script.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x