PHP tutorial 2 – Mit første PHP script

PHP tutorial 2 – Mit første PHP script

Nu hvor du har installeret en PHP server, skal vi igang med det første PHP script i denne PHP tutorial.
For at lave et nyt PHP script, skal du lave en PHP fil. Prøv at åbne notesblok, indsæt nedenstående kode og gem filen som index.php. index.php er navnet på standardfilen på en PHP server. Den kan sagtens hedde noget andet, men det er denne der indlæses når man går ind på domænet.

<!DOCTYPE html>
<html>
<body>
<?php
echo "Her er noget tekst";
?>
</body>
</html>

Hvis du nu åbner siden i din browser vil du se at den bare skriver “Her er noget tekst”. Bemærk at der også er HTML i PHP filen. En PHP fil kan nemlig sagtens indeholde både HTML og CSS og PHP og det betyder at nu hvor du begynder at lære PHP, skal du gemme dine filer som .php i stedet for .html. I det store hele vil PHP udvide dine HTML sider, så det er ikke sådan at PHP skal ind og afløse den rolle HTML har på din hjemmeside.
Den eneste PHP kode der er på denne side er:

<?php
echo "Her er noget tekst";
?>

Bemærk her at alle php koder begynder med <?php og slutter med ?> – nøjagtig som alle html koder begyndte med < og sluttede med >.
Koden echo betyder at der skal skrives noget tekst. Herefter kan du se at der er en tekststreng, hvor der er sat “” omkring. Til slut angives en ; for at angive at nu er linien slut. Du kan også sagtens lade html-kode indgå i den tekststreng.

<?php
echo "Her er noget tekst<br>Og mere tekst efter et linieskift";
?>

Hvis dette virker, er du nu klar til at lære selve PHP sproget. Vi starter lige med at kigge på hvordan du skriver en kommentar i PHP:

<?php
// Her er en kommentar
# Her er også en kommentar
/*
Her er en kommentar på
flere linier
*/
?>

Hvis du starter en linie med //, # eller /* inden for en PHP kode, så læses de ikke af serveren. Det er udelukkende kommentarer til dig selv – måske for at gøre koden nemmere at læse. // og # bruges til kommentarer der kun fylder én linje og /* */ bruges til kommentarer der fylder flere linier.
Nu har du lavet dit første PHP script. Du er nu klar til at lære noget mere om de mere tekniske ting i PHP, hvilket vi vil kigge på i næste afsnit af denne tutorial.

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Skriv et svar

%d bloggers like this: