Ny version af GNOME – det grafiske interface til Linux

GNOME version 3.28 er netop udkommet efter et halvt års hårdt arbejde fra GNOME udviklerne. Se hvad der er med i den nyeste version her.
For nyligt udkom version 3.28 af GNOME, der er et af de store grafiske interfaces der anvendes til linuxdistributioner. Denne version er et resultat af et halvt års hårdt arbejde af GNOME udviklerne, og indeholder over 25.000 ændringer der er lavet af over 800 udviklere verden over.
Kodenavnet for denne version er “Chongqing”, hvilket er en hyldest til det asiatiske team bag GNOME. Det er navnet på den kinesiske by, hvor det årlige møde blev afholdt.

Føj filer og mapper til favoritter

En af nyhederne i GNOME 3.28 er at det bliver muligt at føje filer og mapper til favoritter. Dette gøres ved at sætte en stjerne ud for filen eller mappen, og den kan så findes igen under punktet “Starred”.

Dette vil gøre det lettere at finde de filer og mapper du hyppigt bruger. Det er ikke kun filer og mapper du kan føje til favoritter. Der er tilføjet en tilsvarende feature under kontakter, hvor du kan tilføje dine favoritkontakter.
Og det er ikke den eneste opdatering kontakter har fået. Det er nu også muligt at filtrere efter fornavn eller efternavn. Og i det hele taget har værktøjerne til at styre din tid fået en overhaling. Det er blevet lettere at se dine begivenheder, du kan nemt se hvordan vejret bliver og det er let at drag-and-droppe en begivenhed til et nyt tidspunkt.
Udseendet i GNOME er også blevet lettere opdateret. Standardskrifttypen Cantarell er blevet opdateret, så teksten bliver mere læsbar.
Der er også tilføjet en del nye baggrunde som du kan vælge, ligesom der også er kommet nye billeder hvor du kan vælge profilbilleder.

Boxes er blevet opdateret

Boxes er GNOMEs program til at håndtere fjern- og virtuelle maskiner. Den er nu blevet opdateret med en del nye features. For eksempel er det blevet muligt at downloade operativsystemerne i pakker. Du skal altså bare vælge hvilket operativsystem du vil installere, og så klarer Boxes resten.

Det er også blevet nemmere at overføre filer mellem dit styresystem og en virtuel maskine. Du kan enten vælge “Send til” i menuen og sende filen direkte derover. Eller også kan du direkte drag and droppe filen ind i Boxes, hvorefter den overføres.

Importer lettere mediefiler

Det er nu også blevet lettere at importere mediefiler til Linux. I programmet photos er der kommet en ny feature, der genkender hvis du indsætter et SD kort eller USB nøgle med billeder på, og tilbyder at importere dem. Der er også kommet øgede muligheder for at redigere billederne.

Programmet Videos kan nu også afspille MJPEG filer, og i Music kan du nemt redigere en playliste med drag and drop.

Nyt on-screen keyboard

Der er kommet et nyt on-screen keyboard, der minder lidt om de tastaturer du har på en tablet.

Det er blevet væsentlig nemmere at bruge, og keyboardet aktiveres automatisk når et tekstfelt vælges. Samtidig sørger programmet også for at selve tekstfeltet er synligt mens man skriver på keyboardet.
Med andre ord bliver GNOME 3 også mere mobilkompatibel med denne opdatering, og det er vigtigt i disse tider hvor operativsystemer skal være kompatible med alle typer af enheder.

Nyt program til at overvåge systemressourcer

Der er også kommet et nyt program til at overvåge systemressourcer:

Her kan du let se hvilke programmer der stjæler systemressourcerne. Programmet hedder Usage, og du kan overvåge både forbrug af CPU og RAM.
Dette var nogle af de vigtigste forbedringer i GNOME 3.28. Den vil formentlig blive implementeret i de forskellige linuxdistributioner snart.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x