Nu må man ikke have “Mastodon” i et domænenavn

Nye trademark regler for Mastodon betyder, at man ikke uden tilladelse må købe et domæne der indeholder “Mastodon” i navnet og drive en Mastodon instans herfra.

Efterhånden findes der mange Mastodon instanser, og mange af dem har “Mastodon” inkluderet i deres domænenavn. Tag fx. “Mastodon.nu”, “Mastodon.au” eller “Mastodon.se”. Allesammen Mastodon instanser der har valgt at navngive deres domæne med Mastodon. Naturligvis.

Men hvad mange nok ikke har opdaget er, at Mastodon har fået en varemærkepolitik der gør at man faktisk ikke må gøre det uden tilladelse. Den seneste version af politiken kom i december 2022, og her fremgår der:

Do not use or register, in whole or in part, the Mastodon marks as part of your own or any other trademark, service mark, domain name, company name, trade name, product name, or service name.

Det er altså ikke uden videre tilladt at bruge Mastodon som en del af dit domænenavn, uden tilladelse. Man vil kunne skrive til Mastodon og bede om en skriftlig tilladelse, men har man ikke gjort det overtræder man disse varemærkeregler, og Mastodon vil i princippet kunne sagsøge ejeren af domænet.

Mange instanser har valgt at bruge navnet MSTDN i deres domæne i stedet for, og det fremgår ikke klart om man også vil anse dette som et brud på varemærkereglerne. Men der fremgår i hvert fald at man ikke vil have man bruger dette som brugernavn for en konto på et socialt medie.

The name and handle of your social media account and any and all pages cannot begin with a Mastodon word mark, or a similar mark (e.g. “mastodoon”, “mast0don”, “mstdn”). In addition, Mastodon logos cannot be used in a way that might suggest affiliation with or endorsement by Mastodon.

Nogle vil måske mene at de nye varemærkeregler er noget pjat, og vi ved da ikke om Mastodon har tænkt sig at sagsøge Mastodon instanser der overtræder dem. Men tilsvarende regler findes faktisk for andre produkter, fx. for WordPress hvor man heller ikke som udgangspunkt bare kan bruge deres navn i et domænenavn. Og der har faktisk også været sager, hvor det nok er relevant, at Mastodon gør brug af sin ret. For eksempel har sitet Mastodon.tech ikke Mastodon installeret som Fedivers software, men derimod Pleroma som er en konkurrent til Mastodon. Her har Mastodons grundlægger Eugen Rochko angivelig truet med en retsag, som der også fremgår her og her. Pleroma kan også installere et frontend der til forveksling ligner Mastodon fuldstændig, hvorfor folk kan blive i tvivl om de nu opretter en Mastodon profil eller Pleroma profil.

Serveren Mastodon.tech startede oprindelig som en Mastodon server, men valgte så at skifte softwaren til Pleroma efterfølgende. Dette er nok en af de ting man skal tænke over, når man vælger et domænenavn til en Mastodon instans. Er vi sikker på at Mastodon bliver det ledende Fedivers software for evigt? Skal det være muligt senere at kunne opgradere til noget andet software? Så skal man nok ikke vælge noget med Mastodon i navnet.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x