Nu kommer Meta Threads – Instagrams alternativ til Twitter

På torsdag lancerer Meta deres svar på Twitter som kommer til at hedde Threads, og er tæt associeret til Instagram og dets brugere.

I 2021 valgte Meta at lukke en besked-app ned, som havde navnet Threads. Det var en standalone besked-app tilknyttet Instagram, men en del af de beskedfunktioner blev efterfølgende indbygget i Instagram, hvorfor det ikke gav mening at have Threads længere. Nu to år senere lancerer Meta (dem der står bag Instagram) nu en ny app med samme navn – Threads. Denne gang er det en Twitter-efterligning, hvis formål er at kapre en del af de brugere Elon Musk skræmmer væk fra Twitter.

En efterligning af Twitter?

At det er en Twitter-efterligning er vist efterhånden ikke nogen hemmelighed. I kan bare selv bedømme nogle af de lækkede screenshots derfra, som til forveksling ligner utrolig meget Twitter. Der findes her knapper til at lukke tråde, besvare tråde og dele tråde. Om del-knappen så bliver en form for retweet er usikkert. Det er også usikkert om man vil kunne citere tråde som på Twitter – en egenskab fx. Mastodon har valgt ikke at implementere.

På Google Play Store står der nedenstående beskrivelse af den kommende app. Når man læser den, får man også straks tankerne hen på Twitter. Et sted hvor man deler tanker og debatterer samfunets vigtige emner.

Tråde er, hvor fællesskaber mødes for at diskutere alt fra de emner, du interesserer dig for i dag, til det, der vil være trending i morgen. Uanset hvad det er, du er interesseret i, kan du følge og oprette forbindelse direkte til dine yndlingsskabere og andre, der elsker de samme ting – eller opbygge din egen loyale tilhængerskare for at dele dine ideer, meninger og kreativitet med verden.

Threads er et medie der er afledt lidt af det at sende private beskeder til hinanden – bare hvor de ikke er private, men offentlige. Sådan nogle små tråde, ligesom det er tanken bag et mikroblogging netværk. App’ens logo er da også inspireret af et snabel-a:

Antallet af tegn på Threads skulle være 500 tegn. Dermed læner Threads sig op af Mastodon, hvor du som standard også kan skrive 500 tegn, mens du på Twitter (uden abonnement) kun kan skrive 240 tegn. Vi ved ikke om det bliver muligt at redigere Threads. Der skulle være en begræsning på 100 indlæg i én tråd på Threads.

På Instagram er der også kommet en officiel konto for Threads, som er blevet verificeret. Den henviser til hjemmesiden threads.net, som åbenbart bliver den webside man kan gå ind på fra en browser for at besøge Threads. Hjemmesiden har ikke noget indhold endnu, men vil formentlig også blive åbnet torsdag.

Ikke et spøgelsesmedie

Der har gennem tiden været lanceret en del sociale medier. De fleste har været et flop, fordi de har ikke kunnet rekrutere brugere. Det betyder at hvis jeg opretter en profil, har jeg ingen at interagere med. Og det er et kæmpe problem for et socialt medie som de ikke kan leve længe med. Et spøgelsesmedie.

Det problem får Threads ikke, fordi her har Meta været smarte. Man skulle på Threads kunne logge direkte ind med dit Instagram-login, og du får samme brugernavn som du har på Instagram. Du skulle også kunne interagere direkte med andre Instagram-brugere, også selvom de ikke selv bruger Threads. Endelig skulle der på din Instagram-profil komme et direkte link til din Threads-profil. Det er genialt af Meta, fordi det sikrer de har en god brugerbase fra start. Noget der gør du allerede fra start kan finde folk du kender.

Vi skal derfor nok ikke undervurdere Threads betydning. Allerede fra start vil et potentielt kunne få en del aktivitet, fordi de allerede har mange brugere.

Et decentralt medie?

Hvis man læser tidligere beskrivelser af projektet (tidligere blev det kaldt for Barcelona og P92), der nu munder ud i Threads, så har der været rygter om at det skulle være et decentralt medie. Et decentralt medie er normalt noget vi forbinder med Mastodon, hvor der ikke findes en central server, men mediet er sammensat af mange servere. Det er ikke tilfældet med Twitter, og jeg tror heller ikke vi skal forvente det med Threads.

Der har også været nogle rygter om at Threads vil få adgang til Fediverset, ligesom Mastodon. Dette skyldes at Threads skulle have implementeret ActivityPub protokollen. Om det vil være sådan at man kan finde andre tråde fra Fediverset og kommentere på dem, eller om du også vil kunne tilgå Threads indlæg fra Fediverset er usikkert. Hvis de implementerer dele af Fediverset tror jeg mest på det første. Jeg tror ikke Meta vil tillade at deres indhold bruges fra andre platforme. De seneste rygter siger da også at Threads ikke vil blive en del af Fediverset fra starten, men måske senere. Det må vi se om det nogensinde sker.

Indsamling af data

Udover annonceringen af lanceringsdatoen for app’en har der i medierne også været snak om hvor meget data app’en indsamler om dig. Nedenunder kan du se hvad Meta selv skriver, og det fremgår her at der bliver indsamlet en del data. Det må man selvfølgelig gøre op med sig selv om det er acceptabelt, men hvis man har et problem med det, er det nok snarere Mastodon man skal kigge på.

Kommer Threads til Danmark?

Threads ventes at blive lanceret på torsdag – i hvert fald i USA. Men der har ikke været nogen officiel besked omkring hvornår det vil blive lanceret i andre lande og hvilke lande der er tale om. Nogle rygter siger at hvor det vil blive lanceret i USA torsdag, vil det blive lanceret internationalt fredag. Men igen her ved vi ikke om det gælder Danmark.

Man kan se den kommende Threads app i AppStore og i Google Play Store. Men her kan man kun se Threads i den amerikanske AppStore, ikke i den danske. Det kunne tale for at Threads ikke kommer til Danmark med det samme. Til gengæld kan man godt se Threads i den danske version af Google Play Store. Vi må vente til fredag og se hvad der sker.

Threads vil understøtte 31 forskellige sprog, men ikke dansk. Det er nok ikke det største problem, fordi de fleste danskere vil udemærket kunne bruge den engelske version.

Hvad er dine tanker om Threads? Vil du oprette en profil der, og vil det for dig være et alternativ eller supplement til Twitter eller Mastodon? Kom gerne med dine tanker i en kommentar.

5 2 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

6 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments

@HenrikBruunDK Men det kan de vel ikke? Selvom de præsenterer dele af Threads indlæg på Fediverset som vi kan følge, kan de jo ikke placere deres reklamer her, hvor vi har en reklamefri platform.

@aphandersen En rød linje fra mig, det er hvis (når) de sniger reklamer (eller data høst) for os andre, som tvunget betingelse for interagere med user på #Threads
threads

Thomas siger:

@aphandersen tænker du der er nogen som overhovedet kommer til at bruge det?

@aphandersen jeg er tidligt ude indrømmet. Synes bare den vej det går det altid med de store SoMe corpDe er gode til at skabe behov og convenience løsninger som er “gratis” til start, indtil det punkt hvor bekvemmeligheden af at blive på platformen overgår en enkelt lille reklame her og der, og lidt uskyldig datahøst. Hvor de så skruer op for reklame intensitet stille og roligt.Altså kan vi på Mastodon frit følge og interagere med Treads user så fint. Men tror ikke på Meta over tid

@thomasduerlund Ja helt klart. Dem der kan lide Twitter, men er træt af de nye begrænsninger. Dem der bruger Instagram i forvejen.

Janus siger:

Det er det rene vanvid at sige Jatak til alle de data der indsamles gennem en app.

Når det så er sagt… Hvornår kommer der websites som ikke benytter sig af cookies. Hvorfor er fokus så lille på dataindsamling fra den almindelige internetbruger?

Ubegribeligt og dumt.

6
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x