Lav din egen Mikroblog, som du selv hoster

Her kan du se hvordan du kan lave en Twitter klon på din egen hjemmeside, så du selv kan hoste din egen mikroblog.

Mikroblogging er når du skriver forholdsvis korte blogindlæg. Det kunne svare til mindre Facebook-opslag eller måske så kort som et Tweet. Jeg har mikroblogget især på Twitter siden 2010. Herudover har jeg også gennem tiden anvendt Google+ til de indlæg, der var lidt længere end et tweet, men for kort til et egentligt blogindlæg.

Men for nylig lukkede Google+ – det sociale medie der var skabt af Google. Alle indlæg blev slettet. Du fik godt nok muligheden for at kunne få en kopi, men faktum var at jeg her fra den ene dag til den anden mistede alle de mikroblog indlæg jeg havde på det sociale medie.

Det kunne jo i princippet sagtens også ske på de andre sociale medier. Det kunne ske på Twitter. Det kunne ske på Facebook. Så hvis jeg anvender en af de tjenester til at mikroblogge, er der altså en risiko for at mine indlæg forsvinder en dag. Fordi indholdet er jo ejet af tjenesterne du skriver det på. Det er altså ikke dig selv er står med magten til at bevare indlæggene.

Netop har jeg derfor det seneste år kigget på alternative muligheder til at mikroblogge. Ikke fordi jeg skulle stoppe med at bruge Twitter eller Facebook, fordi dem bruger jeg sådan set stadigvæk. Men snarere for at have et alternativ, hvor de indlæg jeg skriver er gemt et sted, hvor jeg selv har magten til at bevare dem.

Start din egen blog

Det oplagte her er jo at starte en WordPress blog. Det gør du nemt ved at købe et domæne til ca. 50 kroner pr. år, og så købe et webhotel til lidt over 250 kroner, altså under 300 kroner pr. år. Det hele kan du købe hos Unoeuro, der er en webhoteludbyder. Her kan du også med et klik installere WordPress.

Fordelen her er altså at du så selv hoster din egen blog. Det er altså dig der ejer indholdet og dig der bestemmer om indholdet skal bevares eller ej.

Med en WordPress blog kan du nemt skrive blogindlæg – både de lange blogindlæg og de korte, dvs. mikroblogging. Der findes nogle forskellige værktøjer jeg her kort vil præsentere, som klæder din WordPress side på til at minde lidt mere om den måde Twitter fungerer.

Installer Jetpack

Først og fremmest vil jeg anbefale dig at installere Jetpack. Det er et gratis plugin, som du kan installere direkte fra WordPress ved at vælge Plugins og så “Tilføj nyt”. Her søger du efter Jetpack og installerer det.

Jeg har skrevet lidt om hvordan du bedst indstiller Jetpack her.

Jetpack er en pakke med mange gode tjenester, der er samlet omkring WordPress.com, dvs. det community der omdanner din WordPress side lidt mere til et socialt netværk. Du kan bl.a. lave en “Følg siden” knap – og det har jeg skrevet hvordan du gør her.

Der er også mange andre gode værktøjer, som fx. mulighed for at dine besøgende kan like de enkelte indlæg du laver og du kan også nemt indsætte deleknapper til fx. Facebook og Twitter.

Installer temaet O2 (P2 Breath)

For at få siden til at minde lidt mere om Twitter, valgte jeg at lave min mikroblog ved at installere temaet P2 Breath og pluginet O2. Det downloader du her og det er gratis.

Der er tale om et lidt ældre tema, men det virker stadig fint. Det er oprindeligt bygget til dem der anvender WordPress.com til at blogge, men du kan altså her frit installere det på din egen WordPress installation.

Temaet indfører også en formular på forsiden, hvor du nemt kan tilføje et nyt indlæg, ligesom hvis det var Twitter. Og hvis du laver hashtags som på Twitter, konverteres de automatisk til WordPress tags.

Du kan se min mikroblog her. Jeg har importeret alle mine Twitter indlæg, og når jeg poster noget på Twitter poster jeg det også her. Dermed har jeg selv bevaret alle indlæg, i tilfælde af at Twitter lukker. Samtidig mikroblogger jeg også om andre ting jeg ikke nødvendigvis også skriver på Twitter.

Brug evt. Micro.blog

Der er også kommet en tjeneste der hedder micro.blog. Det er en Twitter klon hvor du poster et feed fra din WordPress blog, og så føres indlæggene ind som om det var Twitter.

Det er smart og jeg har prøvet det over et halvt års tid. Men jeg er holdt op med at bruge det, mest fordi der ikke er særlig mange danskere på tjenesten. Samtidig kører den ikke særlig godt.

Derfor er jeg endt med udelukkende at anvende WordPress sammen med Jetpack.

Hvis du har flere spørgsmål til at mikroblogge er du velkommen til at skrive en kommentar. Du må også gerne linke til din mikroblog, hvis den er baseret på WordPress og kan følges via WordPress.com eller micro.blog.

0 0 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x