Kampen for at redde min gamle Acer Aspire laptop

smart

De seneste dage har jeg kæmpet for at redde min gamle Acer Aspire laptop med Windows 10. Det er ikke helt lykkedes, men i denne artikel vil jeg skrive lidt om de udfordringer jeg har haft. Måske du kan bruge noget af det.

Alle computere når jo en tid hvor de ikke kan mere. Jeg plejer altid at være lidt stædig og forsøger at redde dem så meget som muligt. Jeg har nemlig en Acer Aspire E 14 (ES-473-3196) med Windows 10, som jeg købte for nogle år siden. De seneste dage var den ekstremt langsom både til at starte op og udføre opgaver på computeren. Det kunne tage 20 minutter at starte computeren op. Samtidig da jeg scannede harddisken for fejl, fandt den fejl Windows ikke kunne rette.

Først tænkte jeg at jeg ville prøve at geninstallere Windows 10, og jeg fik da også opstartet denne proces, men den ville ikke gennemføre installationen. Jeg tænkte derfor jeg ville installere Linux i stedet for, fordi Linux er dels hurtigere og dels mere driftsikker.

Her gjorde jeg egentlig en lille fejl, fordi jeg fik adgang til kommandoprompten via Windows, og fik her formateret selve harddisken Windows var på. Ideen var, at hvis der var en fejl på harddisken kunne jeg lige så godt slette det hele, og så bagefter installere Linux. Set i bakspejlet skulle jeg nok ikke have gjort det, fordi det skaber lidt rod bagefter.

Den anden udfordring jeg havde var at jeg ikke længere havde adgang til Windows. Jeg kunne nu ikke lave en USB nøgle med Linux fra Windows. Heldigvis havde jeg adgang til Linux Mint på en computer jeg har ved siden af (som forresten også er en en gammel computer jeg har reddet).

Jeg fandt en gammel USB nøgle og forsøgte så at lave en Ubuntu USB nøgle med programmet UNetBootin. Jeg kunne da også starte bootmenuen op, men fik en fejlmeddelse da jeg forsøgte at installere Ubuntu:

error: /casper/vmlinuz has invalid signature
error: you need to load the kernel first.
Press any key to continue

Jeg tænkte først det kunne have noget med Security Boot at gøre, så jeg slog dette fra. Dette krævede at jeg havde adgang til BIOS og her kunne slå det fra – det kan du læse mere om her hvordan jeg gjorde. Jeg fik dog stadig ikke succes med at installere Ubuntu, men fejlmeddelelsen ændrede sig bare til:

error: invalid magic number
error: you need to load the kernel first.
Press any key to continue

Jeg tænkte at prøve med andre måder at lave en USB nøgle på. Først forsøgte jeg med mkUSB, men her fik jeg lignende fejl. Til slut forsøgte jeg med Startup Disk Creator, men problemet var her at Ubuntu ikke kunne boote op på den USB nøgle jeg havde lavet. Med andre ord kunne jeg godt lave en USB nøgle, hvor det lykkedes mig at boote op til bootmenuen, men ikke til Ubuntu. Hvad skulle jeg gøre?

For at komme videre besluttede jeg at prøvede med en nykøbt USB nøgle til ca. 50 kroner. Her installerede jeg igen en live Ubuntu USB med Startup Disk Creator, og det viste sig at jeg havde succes med denne til at boote hele vejen ind i Ubuntu. Noget tyder på den gamle USB nøgle var defekt.

Jeg prøvede at starte installationen af Ubuntu herfra, for at få installeret Ubuntu på min gamle computer. Desværre viste det sig at jeg her slet ikke kunne se harddisken, kun USB nøglen. Det blev løst ved at genstarte og så vælge “Install Ubuntu” i stedet for “Try Ubuntu”.

Men under installationen lykkedes det ikke at installere på den gamle harddisk. Den kunne godt finde den, men det lykkedes ikke at gennemføre formateringen af den. Da jeg startede Ubuntu op i Liveversionen igen og gennemførte et tjek af harddisken fik jeg fejlen “Disk is likely to fail soon”. Som jeg har skrevet her, ser det ud til at være en dårlig prognose for harddisken, og man bør derfor skifte den ud eller som minimum få sikret backup af data.

Som et sidste forsøg på at redde harddisken er jeg igang med at formatere harddisken, hvor jeg vælger at den samtidig skal Erases. Det vil sige alt data vil blive overskrevet. Det tager ca. 8 timer, og så må vi se tilstanden for harddisken bagefter.

Hvis harddisken bagefter ikke fungerer må jeg nok indse at den er for defekt til at jeg kan bruge den. I såfald vil jeg på denne computer køre Ubuntu via en USB nøgle. Så bliver næste projekt at få lavet en USB nøgle, hvor jeg også kan gemme instillinger, såsom sprog og WiFi netværk, så det ikke skal indstilles hver gang jeg starter op.

To be continued!

0 0 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x