Iværksætterselskaber (IVS) afskaffes – Eksisterende IVS’er nedlægges

Regeringen vil vedtage et lovforslag til februar om at IVS’er skal afskaffes. De eksisterende IVS’ere vil enten blive nedlagt eller omdannet til APS’er.
Regeringen har fremlagt lovprogrammet for det kommende Folketingsår 2018/2019. Af lovprogramet fremgår et forslag om at nedlægge den virksomhedstype der hedder Iværksætterselskaber – måske bedre kendt som IVS. Lovforslaget er på programmet til februar 2019, og det indebærer dels at der ikke kan stiftes nye IVS – men også at eksisterende IVS skal enten omdannes til Aps eller nedlægges.

IVS var en ny virksomhedstype der blev indført i 2014. Formålet var at det blev muligt at stifte selskaber for kun 1 krone i startkapital og så stille og roligt spare op til rigtige anpartsselskaber, som koster 50.000 kroner i startkapital. Siden dengang er der stiftet massevis af IVS. Mange er gået konkurs og man har nok haft fornemmelsen af at det blev lidt for let at stifte et selskab.

Nu bliver IVS afskaffet – både som ny stiftelsesform, men også de eksisterende. De eksisterende vil så kunne konvertere deres IVS til Aps. Dette kræver dog at man i selskabet når at opspare til stiftelseskapitalen, som hidtil har været 50.000 kroner, men som fremover vil komme til at koste kun mindre.

Der fremgår følgende af lovprogrammet fra Regeringen:

Det foreslås med lovforslaget, at muligheden for at stifte nye iværksætterselskaber afskaffes, og at minimumskravet til anpartsselskabers selskabskapital sænkes. Derudover indføres der en overgangsperiode på 2 år for nuværende iværksætterselskaber, hvor de skal opbygge en minimumskapital svarende til minimumskapitalen for anpartsselskaber.

Som det fremgår vil de eksisterende IVS altså få to år, før de skal have sparet minimumskapitalen op. Med andre ord vil virksomhederne altså formentlig i midten af 2021 skulle være klar til at konvertere deres selskab.

Lovforslaget vil formentlig betyde at nogle IVS vil gå konkurs eller blive tvangslukket. Ikke alle vil formentlig kunne nå at omsætte svarende til deres minimumkapital, simpelthen fordi driften i virksomheden aldrig har været nok til at kunne måles med Aps. Her vil det formentlig betyde at de vil blive lukket, og skal den type virksomheder fortsættes vil det være som personlig virksomhed.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments

Jeg syntes det er så synd hvis dette lovforslag kommer igennem, netop det med at man kan stifte en virksomhed for under 50.000 kr. har i min optik givet skubbet til mange iværksættere om at turde starte op. Og derfor har styrket dansk Iværksætteri, jeg havde i hvert fald nok ikke startet min T-shirt webshop acc-store.dk op, hvis jeg skulle som minimum lægge 50.000 i egenkapital.

Jeg tror du har ret i, at der er en fordel i at det er billigt at starte et selskab op. Omvendt har det også været for let, og det har ført til mange svindelselskaber. Husk også, at det er jo altid muligt at starte en personlig virksomhed helt gratis. Det ville du jo også kunne have gjort med din webshop.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x