IndieWeb – Overblik over plugins og temaer

I denne artikel kan du få et overblik over nogle af de plugins og temaer der virker med IndieWeb.

IndieWeb er en tankegang om at man på internettet som udgangspunkt skal eje sit ejet indhold og selv have kontrol med det. Når du skriver et indlæg på Facebook eller Twitter, så ligger det på deres server, og det er dem der har kontrollen med om det skal slettes og hvis tjenesten lukker en dag mister du dit indhold. Det er også dem der tjener penge på reklamer, når dit indhold skal vises. Netop derfor forsøger man med IndieWeb at finde løsninger, hvor du kan hoste dit eget indhold, men samtidig udveksle information med andre på internettet. En decentral struktur, ligesom vi fx. kender fra Mastodon.

Jeg tester lidt ting fra IndieWeb i disse år. For eksempel er IT-blogger en del af Fediverset, fordi jeg har installeret nogle plugins som både præsenterer artikler fra IT-blogger i Fediverset, men også importerer de kommentarer der bliver skrevet i Fediverset. Det kan du læse mere om her.

Men i denne artikel vil jeg prøve at præsentere nogle af de plugins og temaer der repræsenterer IndieWeb tankegangen og mine erfaringer med dem. Nogle af dem har desværre karakter af at det er et område hvor der ikke er så mange udviklere og måske ikke altid fokus nok på at gøre det brugervenligt.

På min WordPress mikroblog har jeg forsøgt at implementere så meget af IndieWeb som overhovedet muligt. Når du læser denne artikel, så er det måske lavet om igen, fordi jeg tester løbende forskellige muligheder af. Du kan også følge den i Fediverset, ved at følge den profil der hedder @andreas.

På Mikrobloggen har jeg installeret det tema der hedder SemPress. Det er et tema, der understøtter IndieWeb fuldt ud, så mange af IndieWeb tingene fungerer godt i det tema. Det ser udemærket ud, men er dog lidt gammeldags. Derfor har jeg blandt andet på mit Twitterarkiv i stedet brugt Twenty Twenty Three, hvor man har muligheder for at tilpasse alt muligt og det understøtter altså også IndieWeb meget.

ActivityPub er nok det vigtigste plugin jeg kender. Det er det plugin som får din WordPress blog på Fediverset. Jeg har haft lidt bøvl tidligere med at få det til at virke tidligere, men det virker fint nu. Det er vigtigt at dine permalink-indstillinger ikke er sat til kun at vise et ID, og du må heller ikke have deaktiveret din forfatterprofil, fordi den bruges i Fediverset. Nedenunder kan du se min mikroblog i Fediverset, det er ActivityPub der har gjort at jeg kan finde den. Du kan selv finde og følge profilen, ved at søge efter @andreas fra en tjeneste i Fediverset, fx. fra Mastodon.

Hvis du vil køre med IndieWeb tankegangen kan du også med fordel installere selve IndieWeb pluginet i WordPress. Det gør det også nemt at installere de andre plugins du har brug for.

Så er der de plugins der hedder Webmention og det importerer når nogle kommenterer din side, liker eller booster og så kommer det ind som kommentarer på din WordPress side, så du også kan vise dem her. I nogle tilfælde ser det ikke så pænt ud, så det er en god ide også at installere Semantic Linkback der gør dem lidt kønnere.

Hvis du vil poste på din mikroblog med en app, kan du installere det plugin der hedder Micropub. Det understøtter at Micropub apps kan poste på din hjemmeside. Der findes mange forskellige micropub apps, fx. Indigenous. Jeg tester stadig af hvilken app der fungerer bedst, men hvis jeg ikke finder en god app, kan det være jeg bare bruger den almindelige WordPress app.

Mange mikroblog har måske mange typer af indlæg, fx. almindelige artikler med overskrifter og mindre indlæg uden overskrifter som minder om tweets. For at understøtte flere indlægstyper kan du bruge det plugin der hedder Post Kinds. Det virker desværre kun hvis du installerer det plugin der hedder Klasisk editor, som deaktiverer Gutenborg som editor, fordi den understøttes ikke. En del af det dette plugin gør, kan du også løse hvis dit tema understøtter Post Formats.

Det plugin der hedder Syndication Links indfører et tekstfelt hvor du kan skrive hvor det samme indlæg findes henne. For eksempel vil Webmention sætte URL adressen ind hvor kommentaren kommer fra her.

IndieAuth er et plugin der gør det muligt for dig at logge ind på andre hjemmesider med loginet til din hjemmeside, og forsøger at implementere det her med ét samlet login. Jeg ved ikke helt hvad jeg skal bruge den til lige nu.

Microformats 2 forsøger at implementere den standard der hedder MicroFormats. Det virker ikke i alle temaer, og pluginet er ikke blevet udviklet i mange år.

Simple Location er et plugin hvor du får muligheden for at tilknytte nogle andre metadata, som lokationer og vejret med til dine posts. Det er et forsøg på at implementere nogle af de ting der findes på andre sociale medier. Jeg bruger ikke denne funktion.

WebSub er et plugin der forsøger at sprede budskabet om dit indlæg til servere, hvor man gerne vil dele den slags. Det er altså et forsøg på at nå længere ud og finde læsere. Det kan også være en god ide at installere det.

Hvis du kender til flere IndieWeb plugins eller temaer, er du meget velkommen til at skrive dem i en kommentar nedenunder. Har du selv en WordPress side der kører med IndieWeb tankegangen, må du også meget gerne skrive et link til den.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

2 Comments
mest stemt på
nyeste ældste
Inline Feedbacks
View all comments

Jeg kan se, at ActivityPub anbefalede installation af Friends Plugin – https://wordpress.org/plugins/friends/ – men jeg kan ikke helt se, hvordan det hænger sammen med resten.

Andreas Andersen siger:

Nej, det er heller ikke et plugin jeg har testet endnu. Såvidt jeg kan se er det et plugin, der gør det muligt at blive venner mellem WordPress sider, ligesom man kender det fra sociale medier. Så oprettes der en brugerprofil på WordPress siden. Jeg tror jeg vil kigge nærmere på det senere.

2
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x