Gode råd når du skal vælge en studie-pc

Nu begynder snart en masse nye studier, og for flere studerende betyder det at de skal ud og investere i en ny studie-pc. Vi kommer med gode råd til hvad du skal huske på, når du skal vælge en studie-pc.
Der er nemlig en masse forskellige ting du skal huske på, når du skal have en computer til studiet. Mange fristes måske til at vælge nogle af de billigste modeller, men her skal du for eksempel huske, at din studie pc kommer du til at bruge hver dag i mange år. Den vil blive udsat for mere, end de fleste computere der havner i hjemmet. Derfor er det i praksis mere en robust arbejds-pc du skal kigge efter, hvis du skal undgå at skifte den ud inden for få år.

Windows, Mac eller Linux

Det første du skal huske på, når du skal vælge en computer, er hvilket operativsystem den skal have. Skal det være Windows som de fleste pc’ere har? Skal det være en Mac? Eller kan den for eksempel have Linux i stedet?
Her er det bedst at spørge på studiet, hvilke programmer de anvender. Ofte skal du i dag nemlig også bruge din computer til eksamen, og her er det nogle gange begrænsninger for hvilke operativsystemer disse eksamensprogrammer understøtter.
Du tror måske det sikre valg er Windows, men faktum er faktisk at Mac bliver mere og mere udbredt på studierne. Og meget software der anvendes på nogle studier, findes faktisk kun til Mac. Omvendt kan der også være nogle studier hvor software kun findes til Windows. Så spørg nogle vejledere på studiet, hvilket operativsystem de fleste anvender.
Hvad angår Linux, er det nok de færreste der har brug for det eller i det hele taget kan bruge det. Det vil fortrinsvist være studier som datalogi eller lignende hvor Linux kan være at foretrække. Ellers er det jo altid muligt at installere Linux ved siden af både Windows og Mac.
Så gå efter en computer med enten Windows eller MacOS, og spørg nogle vejledere på studiet hvad der er bedst.

Den skal være let og lille

Det er en god ide at lede efter en computer der er både let og lille. Det er altså ikke en computer med en kæmpestor skærm du skal lede efter. Den er nemlig svær at have med i tasken og tung, når du skal cykle til studiet. Og så fylder den meget til de borde de har til forelæsningerne.
Hvis du arbejder bedst på en computer med en stor skærm, så overvej at have to computere. En computer med stor skærm du anvender derhjemme, og så en lille computer du tager med på studiet. Det kunne for eksempel være en Chromebook, der ofte kun koster nogle tusinde kroner. Det vil være nok til at tage noter til forelæsningerne.

Sørg for nok batteritid

Batteritiden er noget du ikke skal undervurdere. Det er ikke i alle forelæsningslokaler, hvor du kan få en plads hvor det er muligt at oplade din computer midt i timen. Så computeren skal helst kunne holde strøm i nogle timer – som minimum 2-3 timer.
Dette kan du se i specifikationerne til computeren, hvor længe den kan holde strøm. Jeg har selv erfaringer med at en Mac som regel holder bedre strøm end de fleste billige pc’ere.

Skal måske ikke være så stærk

For de fleste studerende, er det som regel ikke computerkraften der er den vigtige. Mange studerende anvender jo kun officepakken og internettet, og det kan de fleste computere altså klare. Så for de fleste studerende er det ikke det du skal tænke på. Men sørg for minimum at have en computer med 4 GB RAM for at den ikke bliver for langsom.
Hvis du har et specielt studiet, der netop kræver computerkraft, gælder dette selvfølgelig ikke. Det kunne f.eks. være hvis du skal arbejde med design, der kræver software der trækker en del ressourcer.

Vælg SSD harddisk og opbevar ting i skyen

Harddisk pladsen er heller ikke den du skal tænke allermest på. Dokumenter kræver som regel ikke så meget, og sørg for med det samme at få et abonnement til Google Drive, Onedrive eller Dropbox, så du kan opbevare dine dokumenter i skyen. Det er altså ærgerligt at miste hele dit bachelorprojekt fordi computeren går ned.
Vælg også en SSD harddisk fremfor en HDD harddisk. De koster godt nok lidt mere i forhold til antallet af GB plads du får, men de larmer væsentlig mindre. Og hvis du ikke skal høre på sure medstuderende under forelæsningerne er det en god ide.

3 studie-pc’ere jeg kan anbefale

Jeg har været ude og kigge efter, hvilke studie-pc’ere jeg ville købe hvis jeg skulle have en ny nu. Her har jeg fundet 3 bud på en god studie-pc:

  • Acer Aspire 1: Denne pc har 4 GB RAM, en SSD harddisk og hele 9 timers batteritid. Den kan være et godt bud på en god studie-pc. Du får også et Office abonnement med til et år.
  • Lenovo IdeaPad 500: Hvis du skal have en stærkere pc, kan du også vælge denne Lenovo pc. Den har 8 GB RAM i stedet for 4 GB og vil derfor også fungere hurtigere. Samtidig har den også en SSD harddisk, men med lidt mere plads ift. den Acer jeg lige har beskrevet.
  • Acer Aspire E5: En lidt dyrere Acer til lidt over 5000 kroner, men den er også stærkere end den tidligere Acer. Den har 8 GB RAM i stedet for 4 GB og meget mere plads på harddisken. Harddisken er selvfølgelig også en SSD, så den ikke støjer under forelæsningerne. Batteritiden er 8 timer, hvilket er lidt mindre end den tidligere Acer, men 8 timer er også okay til en hel studiedag.

Det var mine bud på hvad du skal huske når du skal ud og anskaffe dig en ny studie-pc. Hvis du har spørgsmål, er du meget velkommen til at skrive en kommentar.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x