SSD vs. HDD – hvad er forskellen?

Del denne artikelShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

SSD og HDD er to teknologier inden for harddiske, som her bliver sammenlignet så du kan vælge den bedste teknologi.

Mange lægger faktisk ikke mærke til de tekniske forskelle der er mellem harddiske, når de skal ud og købe en ny computer. Det er faktisk ikke en god ide, fordi forskellen kan have en del at sige mht. hastighed, larm og sikkerhed.

Indtil for nyligt var der ikke så meget forskel mellem de harddiske der fandtes på markedet. I en computer eller bærbar sad der typisk en Hard Disk Drive (HDD), der er sådan en typisk gammel harddisk. Men i den senere tid er også Solid State Drive (SSD) kommet frem til computere og bærbare computere.

HDD er generelt set en metal plade med en magnetisk coating på. Det er i denne magnetiske coating hvor selve dataene i harddisken bliver gemt. Dataene bliver aflæst af en læser, der går ind over disken som en arm, mens disken kører rundt.

En SSD opbevarer ikke dataene på en magnetisk coating, men i stedet på en lang række flash hukommelseskort, der arbejder sammen. Det er altså lidt den samme opbevaringsform, som er i en USB nøgle. Dog er hastigheden hvormed disse chips kan aflæses noget hurtigere end dem i USB nøgler, og det gør dem også dyrere.

Fordele og ulemper

SSD diske er ca. dobbelt så dyre pr. GB i forhold til HDD diske, så der er ingen tvivl om at prisen når man skal vælge er en faktor. Heldigvis er priserne for opbevaring kommet så langt ned, så det ikke længere betyder så meget.

En fordel ved SSD fremfor HDD, er dog at de er meget hurtigere. Både til at starte op og i drift. Computeren med en SSD vil altså starte hurtigere op, starte programmer hurtigere og generelt virke hurtigere.

HDD diske læse hurtigst hvis store mængder data ligger samme sted på disken i stedet for at være spredt. Når dataene bliver spredt med tiden, det man kalder fragmentering, er det altså vigtigt at have algoritmer og programmer der løbende defragmenterer disken for at rydde op og gøre den hurtigere. Dette er ikke et problem ved en SSD, fordi den er ligeglad med om data er fragmenteret.

SSD kan bedre tåle stød og mekanisk påvirkning, som f.eks. hvis du taber din computer, end en HDD kan. Dette skyldes at de ikke har nogle dele i disken der bevæger sig, som der er i en HDD. Derfor er SSD på disse måder en mere sikker opbevaringsform end HDD, hvis du ofte bevæger disken rundt.

Den allerbedste ting ved en SSD er at den stort set ikke støjer. HDD støjer en del, fordi der er ting i den der bevæger sig rundt under drift. Det er der ikke ved en SSD og den er derfor stort set lydløs.

Hvis man ikke kigger på prisen, så er SSD helt klart en vinder i forhold til HDD. Det kan derfor være en god ide og kigge om din næste computer har en SSD disk eller en HDD disk.

Hvilken harddisk har jeg?

Hvis du allerede har en computer, kan det være en god ide at tjekke om du har en HDD eller SSD harddisk. Dette gøres nemmest i Windows ved at gå til Denne computer, højreklikke på din harddisk (C:) og vælge egenskaber. Så vælger du fanen “Værktøjer” og herefter knappen “Optimer”.

Her får du vist en liste over dine harddiske og kan under “Medietype” se om det er en HDD eller SSD du har.

Del denne artikelShare on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on Google+0

6 Comments

  1. Blue light 1. januar 2016 Reply
    • Andreas AndersenAuthor 1. januar 2016 Reply
  2. G. Petersen 6. juli 2016 Reply
    • MorgaN 23. september 2016 Reply
  3. Emil Jensen 29. marts 2017 Reply
  4. Emil Jensen 29. marts 2017 Reply

Add a Comment

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *