SSD vs. HDD – hvad er forskellen?

SSD vs. HDD – hvad er forskellen?

SSD og HDD er to teknologier inden for harddiske, som her bliver sammenlignet så du kan vælge den bedste teknologi.

Mange lægger faktisk ikke mærke til de tekniske forskelle der er mellem harddiske, når de skal ud og købe en ny computer. Det er faktisk ikke en god ide, fordi forskellen kan have en del at sige mht. hastighed, larm og sikkerhed.
Indtil for nyligt var der ikke så meget forskel mellem de harddiske der fandtes på markedet. I en computer eller bærbar sad der typisk en Hard Disk Drive (HDD), der er sådan en typisk gammel harddisk. Men i den senere tid er også Solid State Drive (SSD) kommet frem til computere og bærbare computere.
HDD er generelt set en metal plade med en magnetisk coating på. Det er i denne magnetiske coating hvor selve dataene i harddisken bliver gemt. Dataene bliver aflæst af en læser, der går ind over disken som en arm, mens disken kører rundt.
En SSD opbevarer ikke dataene på en magnetisk coating, men i stedet på en lang række flash hukommelseskort, der arbejder sammen. Det er altså lidt den samme opbevaringsform, som er i en USB nøgle. Dog er hastigheden hvormed disse chips kan aflæses noget hurtigere end dem i USB nøgler, og det gør dem også dyrere.

Fordele og ulemper

SSD diske er ca. dobbelt så dyre pr. GB i forhold til HDD diske, så der er ingen tvivl om at prisen når man skal vælge er en faktor. Heldigvis er priserne for opbevaring kommet så langt ned, så det ikke længere betyder så meget.
En fordel ved SSD fremfor HDD, er dog at de er meget hurtigere. Både til at starte op og i drift. Computeren med en SSD vil altså starte hurtigere op, starte programmer hurtigere og generelt virke hurtigere.
HDD diske læse hurtigst hvis store mængder data ligger samme sted på disken i stedet for at være spredt. Når dataene bliver spredt med tiden, det man kalder fragmentering, er det altså vigtigt at have algoritmer og programmer der løbende defragmenterer disken for at rydde op og gøre den hurtigere. Dette er ikke et problem ved en SSD, fordi den er ligeglad med om data er fragmenteret.
SSD kan bedre tåle stød og mekanisk påvirkning, som f.eks. hvis du taber din computer, end en HDD kan. Dette skyldes at de ikke har nogle dele i disken der bevæger sig, som der er i en HDD. Derfor er SSD på disse måder en mere sikker opbevaringsform end HDD, hvis du ofte bevæger disken rundt.
Den allerbedste ting ved en SSD er at den stort set ikke støjer. HDD støjer en del, fordi der er ting i den der bevæger sig rundt under drift. Det er der ikke ved en SSD og den er derfor stort set lydløs.
Hvis man ikke kigger på prisen, så er SSD helt klart en vinder i forhold til HDD. Det kan derfor være en god ide og kigge om din næste computer har en SSD disk eller en HDD disk.

Hvilken harddisk har jeg?

Hvis du allerede har en computer, kan det være en god ide at tjekke om du har en HDD eller SSD harddisk. Dette gøres nemmest i Windows ved at gå til Denne computer, højreklikke på din harddisk (C:) og vælge egenskaber. Så vælger du fanen “Værktøjer” og herefter knappen “Optimer”.
Her får du vist en liste over dine harddiske og kan under “Medietype” se om det er en HDD eller SSD du har.

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

6 thoughts on “SSD vs. HDD – hvad er forskellen?

  1. Jeg har lige tilføjet et lille afsnit i slutningen hvordan du gør. Du skal ind der hvor man egentlig også defragmenterer en harddisk og her står der typisk hvilken type du har.
   Jeg mener dog ikke det virker hvis disken ikke sidder i et RAID kort. Her må man have fat i et hardwareanalyseprogram, som f.eks. CrystalDiskInfo.

 1. Hej.
  Jeg kigger efter en gamer laptop til min søn på 11 år. Jeg har set en Lenovo Y700 80NV00FSMX med 128 GB SSD og 1000 GB HDD. Er det en god ting med begge typer harddisk ?

  1. Hej! Har lige købt en Y700 gtx-et eller-andet, med hybrid drev – er i tilfredse med jeres til gaming?
   mvh
   Morgan

 2. Hej, jeg har en MacBook Pro (Retina 13”, primo 2015). Dog kun med 128gb – Og Har Konstant kun 128gb ligemeget, hvor meget jeg Ryder op. Jeg redigere nemlig videoer i Final Cut Pro X, kan bare ikke starte projekter, da jeg ingen plads på computeren har – skal lige siges at jeg har en harddisk med 1tb jeg kan stikke ind i siden. Dette hjælpe dog ikke, da det er computeren der skal være plads på
  Har derfor læst, at det kan hjælpe med et SSD kort. Mit spørgsmål er så om det skal være internal (indeni computeren tror jeg), eller external (noget man stikker i siden tænker jeg)?:i Aner ik noget om det. Tænker bare at extern SSD ligesom extern harddisk ikke hjælper på mit problem – da det kun er en disk man kan flytte hen på en disk, og ikke selve “i systemet/computeren
  Håber virkelig du kan hjælpe
  Mvh. Emil

 3. Hej, jeg har en MacBook Pro (Retina 13”, primo 2015). Dog kun med 128gb – Og Har Konstant NUL kb ligemeget, hvor meget jeg Ryder op. Jeg redigere nemlig videoer i Final Cut Pro X, kan bare ikke starte projekter, da jeg ingen plads på computeren har – skal lige siges at jeg har en harddisk med 1tb jeg kan stikke ind i siden. Dette hjælpe dog ikke, da det er computeren der skal være plads på
  Har derfor læst, at det kan hjælpe med et SSD kort. Mit spørgsmål er så om det skal være internal (indeni computeren tror jeg), eller external (noget man stikker i siden tænker jeg)?:i Aner ik noget om det. Tænker bare at extern SSD ligesom extern harddisk ikke hjælper på mit problem – da det kun er en disk man kan flytte hen på en disk, og ikke selve “i systemet/computeren
  Håber virkelig du kan hjælpe
  Mvh. Emil

Skriv et svar

%d bloggers like this: