Facebook-profil af dine venner kopieret

I dag oplevede jeg et nyt fænomen af svindel på Facebook, hvor en af mine venners Facebookprofiler blev kopieret, og den ansøgte mig om venskab.

Tidligere har jeg set eksempler på Facebookkonti der blev hacket og overtaget. Den slags svindel kan forebygges med sikre passwords og især 2-faktorgodkendelse. Så bliver den svær at hacke.

Men i dag oplevede jeg en ny slags Facebooksvindel. Pludselig fik jeg en venneanmodning fra en profil, der har samme navn som en af mine eksisterende venner. Efter kort tid fik den også en af hans profilbilleder. Tilsyneladende lignede det at han havde oprettet en ny profil. Jeg kan også se at 12 af hans venner allerede er hoppet på den.

Jeg prøvede at acceptere venskabet for at teste profilen. Kort efter fik jeg en besked i Facebook messenger på dansk. Den første besked var helt uskyldig og der stod følgende:

Hej 👋 Hvordan har du det. Håber alt er godt med dig?”

Tilsyneladende en helt uskyldig besked. Jeg prøvede at svare på beskeden, hvor jeg så spurgte om vedkommende havde fået en ny Facebookprofil. Det svarede profilen ikke på. I stedet fik jeg følgende svar.

Godt at høre fra jeg har det også ret godt i øjeblikket, mit liv er godt. Jeg ville høre om du har modtaget noget fra DHHS endnu?”

Nu begyndte jeg at blive lidt mistænksom. Selvom det er skrevet på dansk er det præget af et sprog der ikke passer til ham. Jeg spurgte nu hvad DHHS er. Her fik jeg svaret:

Det er afdelingen for sundhed og menneskelige tjenester, de yder midler til gamle og pensionerede og handicappede mennesker, som jeg modtog enorme beløb fra dem, og jeg behøver ikke at betale tilbage, men jeg så dit navn på deres modtagerliste, da de leveret mine penge. Er du klar over det?”

Igen meget suspekt. Lidt efter den gamle opskrift at man bliver lovet en masse penge – lige som vi også så med Den Danske Metode. Sproget er igen ikke helt perfekt, selvom det er på dansk. Næste svar var:

Du er nødt til at komme i kontakt med advokaterne fra DHHS, at du fik at vide om dit navn på deres liste som modtager, og de vil tjekke, om dit navn stadig er på deres modtagerliste. Skal jeg dele dig deres online fordringsagent-link, så du kan få mere information om dette program?

Nu snakkes der om at dele et link. Det takkede jeg ja til, men igen pas meget på med at trykke på links. Jeg har gjort det i Incoqnitio mode hvor jeg var logget ude af min Facebook-konto. Linket jeg fik tilsendt ledte mig ind på en anden Facebookprofil med navn Agent Donna Smith. Det hele virker som starten til at opbygge en relation for senere at lokke penge fra folk.

Hop ikke på det. Tryk ikke på links fra folk du ikke kender. Begynd ikke at gå igang med en lang dialog med en falsk profil. Hvis din egen konto bliver kopieret, behøver du ikke slette den. Det er ikke din profil der er kompromiteret. De har bare kopieret dine informationer.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x