Du får ikke virus af at åbne en mail

Mange er i tvivl om hvorvidt de kan få virus på computeren ved blot at åbne en mail. Men det er en misforståelse – se her hvorfor.

I gamle dage var det usikkert at åbne mails, fordi de kunne indeholde ondsindet kode der inficerede din pc med en virus. Sådan er det heldigvis ikke mere, så i dag er det altid sikkert at åbne en mail.

En e-mail består faktisk bare af HTML kode, ligesom hjemmesider. En del af HTML koden kan være at åbne et billede. Men langt de fleste e-mailprogrammer og webmails åbner ikke disse billeder automatisk. Det skal du manuelt aktivere fra mail til mail.

Før i tiden kunne e-mail udover HTML kode også indeholde javascript. Javascript kan indeholde ondsindet kode, der kan inficere din computer. Så dengang var der en risiko ved at åbne en mail, fordi javascript så blev indlæst. Sådan er det ikke mere, fordi i dag kan en e-mail ikke indeholde javascripts. Derfor er det helt sikkert at åbne en mail. Ligesom det er sikkert blot at åbne en hjemmeside.

Når du modtager en mail, kan du derfor helt uden problemer åbne den og læse den.

Der hvor det kan blive usikkert er, i tre forskellige situationer:

  1. Hvis du aktiverer indlæsning af billeder, kan afsenderen af e-mailen i princippet registrere at du har læst mailen. De kan nemlig have sendt mailen med adressen til et billede med en unik adresse. Når du indlæser billedet registreres det på serveren hvor den ligger, og afsenderen kan så se at du har indlæst billedet og dermed læst mailen.
  2. Hvis du klikker på links har du risiko for at komme ind på hjemmesider hvor der ligger ondsindet kode. Så klik som udgangspunkt ikke på hjemmesider du ikke ved hvad er.
  3. Hvis du åbner vedhæftede filer er der risiko for at det er en virus. Så lad være med at åbne vedhæftede filer du ikke ved hvad er.

Du kan derfor som udgangspunkt altid læse en mail. Men klik ikke på links eller vedhæftninger, og indlæs ikke bare billeder hvis du ikke er sikker på at mailen er god nok.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x