Deling af fradrag mellem ægtepar

Hvilke fradrag kan ægtepar egentlig dele mellem hinanden? Få et overblik her.

Der er nogle fordele ved at være gift rent skattemæssigt. Men det er ikke sikkert at det er nogle fordele du kan få gavn af. Det afhænger helt af om begge partnere arbejder, hvad de tjener og hvad de ellers har af formue.

Hvis du er gift når året slutter, så bliver dit personfradrag automatisk delt med din ægtefælle. Det vil sige at hvis den ene part ikke udnytter hele sit personfradrag, overføres det helt automatisk til ægtefællen, der så kan udnytte det personfradrag. Med andre ord vil de kunne tjene flere penge, før de begynder at betale skat. Dette er for eksempel relevant, hvis den ene part i et forhold er hjemmegående, og den anden går på arbejde. Så deles personfradraget altså automatisk. Personfradraget er 47.000 kroner i 2019 og i kroner og ører bliver det ca. 47.000 * 37,5% = 17.155 kroner.

Hvis I har et lån sammen, så bliver renteudgifterne jo skatteteknisk delt. Men hvis rentefradraget herfra ikke bliver fuldt ud udnyttet af den ene part, overføres det resterende rentefradrag automatisk til ægtefællen. Bemærk at der her er tale om rentefradrag fra lån som I har sammen.

Andet negativ kapitalindkomst overføres til ægtefællen, og kan fradrages dennes positive kapitalindkomst. Det betyder at hvis den ene part har en negativ kapitalindkomst og den anden en positiv kapitalindkomst, kan det være en fordel. Men hvis begge har en negativ kapitalindkomst, får den ene ægtefælle ikke et ekstra rentefradrag, selvom den anden ikke udnytter det.

Når topskatten skal beregnes, lægges kapitalindkomsten sammen for ægtefæller. Dette gælder dog kun hvis I har været gift hele året.

For ægtepar kan man også få overført uudnyttet grundbeløb for aktieindkomst, inden man skal betale aktieskat.

Der er altså flere skattefordele ved at være gift. Har du nogle spørgsmål er du velkommen til at skrive en kommentar.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x