Apple Pay kan være med til at kvæle Dankortet

Betalingstjenesten Apple Pay ruller ud over Danmark og understøttes nu af mange banker. Men kan tjenesten være med til at kvæle vores elskede Dankort.

Flere og flere banker understøtter nu Apple Pay. Med denne app, der er indbygget i alle nyere iPhones, kan du foretage trådløse betalinger med din iPhone, blot ved at holde den hen til betalingsterminalen. Det trådløse VisaDankort bliver altså indbygget i din iPhone.

Det er såmænd rigtig godt, fordi du så altid har dit VisaDankort med på farten, og det er beskyttet på din mobiltelefon med dit fingeraftryk.

Men der er en bagside af medaljen. De danske banker har nemlig bestemt, at hvis du tilmelder et VisaDankort til Apple Pay og betaler med dette, så foretages betalingen med Visadelen af kortet – ikke Dankortet. Det er altså ikke muligt at kunne foretage Dankort betalinger med Apple Pay.

For dig betyder det måske ikke noget for den enkelte handel. Men på sigt kan det ikke bare gøre det dyrere for dig at handle, det kan også kvæle Dankortet, der har været et populært og billigt betalingskort i mange år.

Ifølge Forbrugerrådet Tænk så koster det ca. 0,15% af en handels pris at betale med et Dankort. Til sammenligning koster det mere end 1,5% for butikkerne, hvis du betaler med et Visakort. Altså en pris der er 10 gange så høj at betale med et Visakort sammenlignet med en Dankort.

Dette gælder jo også når du betaler med Apple Pay, fordi her er det jo også Visakortet du betaler med.

Når det koster butikkerne flere penge, at du betaler med et Visakort fremfor et Dankort, så vil det i sidste ende føre til prisstigninger og dermed vil det gøre det dyrere for dig at handle. Det er altså en fordel både for butikken og for dig at du betaler med et Dankort sammenlignet med et Visakort.

Du kan jo selvfølgelig betale med dit Dankort ved hjælp af Nets egen Dankort app. Men Apple har vedtaget at det kun er Apple Pay der må benytte den såkaldte NFC teknologi, dvs. den der gør du kan betale trådløst med et kort i en betalingsterminal. De andre betalingsapps, herunder NETS Dankort app, må foretage betalingen med det meget langsommere Bluetooth i stedet for.

Derfor valgte Forbrugerrådet Tænk allerede i November 2017 at anmelde Apple til Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. Dette fordi de ikke giver mulighed for at anvende NFC til andre betalingsapps og også fordi de ikke giver mulighed for at betale med Dankortet i stedet for. Jeg har endnu ikke set et svar fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen på dette.

Udover at det at du anvender Apple Pay kan føre til prisstigninger, vil det også føre til øget konkurrence mod Dankortet, hvilket i sidste ende kan føre til at Dankortet ikke kan løbe rundt mere. Det er værd at huske på når du bruger Apple Pay.

Jeg tror fremtidens betalinger i stigende grad vil ske med mobiltelefonen eller en anden mobil enhed, som fx. et Apple ur. Derfor mener jeg politikerne bør tage stilling til, om ikke bankerne skal tvinges til at lade betalingen gå igennem via Dankortet, når man betaler med et VisaDankort i Apple Pay. Nøjagtig som det ville gøre hvis du betalte med kortet selv.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x