NemID har øget netbank sikkerheden

NemID bliver af nogle udråbt til en meget usikker teknologi og af og til hører man oven i købet nogen ønske de gamle netbank certifikater tilbage igen. Men sandheden er at NemID har øget netbank sikkerheden. 
NemID blev taget i brug 1. juli 2010 og lige siden har det været en meget kritiseret løsning. Kritiseret for at være ustabil og usikker. Det er bankerne selv der står bag NemID teknologien.
Før NemID kom havde man hyppigt netbank certifikater. Her blev et certifikat installeret på en computer og det eneste det krævede for at komme på sin netbank var et password. En hacker ville altså potentielt kunne stjæle både certifikatet og aflure koden.
Dette er anderledes ved NemID. NemID kræver også et password, som potentielt kan aflures af en hacker. Men herudover kræver det en engangskode fra noget brugeren har fysisk i hånden. Det kan altså ikke bare stjæles ved hacking – i hvert fald ikke hacking af brugeren.
Når det alligevel kan lade sig gøre, skyldes det ofte at hackeren snyder brugeren til f.eks. at tage et billede af sit NemID og sende det til dem. Noget som man heller ikke kan betegne som særlig fornuftig.
Men hvor sikker er NemID egentlig så? Ja, Finansrådet udgiver faktisk statistik over antallet af netbank indbrud. Her kan vi jo se om antallet af netbank indbrud er steget eller faldet efter introduktionen af NemID. Dette viser følgende data:
netbankindbrud
Grafisk ser det således ud.
netbankindbrudgraf
Vi ser altså det første netbankindbrud i 2006 og i 2010 hvor NemID introduceres sker der et kraftig fald i antallet af netbankindbrud. I 2012-2013 sker der dog en stigning der fører NemID op på højde med antallet af indbrud fra før introduktionen af NemID. I disse år sker der også en del Phising forsøg, hvor brugere snydes til at logge ind med deres NemID.
Men siden 2014 er det altså faldet igen – og i 2015 er der heller ikke endnu sket nogen indbrud med NemID. Dette skyldes muligvis den øgede fokus og formidling til forbrugerne, at phising foregår.
Hvad synes du? Er NemID en sikker løsning, eller har du forslag til hvordan man kunne lave en mere sikker løsning? Skriv gerne en kommentar.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x