Stiger renten snart?

Efter mange års rentefald og endda negative renter kan vi måske forvente rentestigninger snart. Men hvornår og hvor meget kan vi regne med?

Efterhånden er vi vant til at renten ligger rekordlav, ja endda i nogle tilfælde negativ. Men historisk har det ikke forholdt sig sådan altid, og derfor er det bare et spørgsmål om tid før renten stiger. Nu er flere centralbanker begyndt at rasle med sablerne og forudsiger rentestigninger i fremtiden.

En af årsagerne til forventningerne til rentestigningerne er den stigende inflation. En af hovedformålene med centralbankerne er at styre inflationen, og det gør de netop ved at hæve renterne. En for høj vedvarende inflation er nemlig ikke attraktivt for et samfund, fordi pengenes værdi forringes.

For nylig satte Nationalbanken ellers den danske rente ned med 0,10%. Årsagen til dette er den danske sammenkobling mellem kronen og euroen. Når kronen står for stærkt overfor euroen, intervenerer Nationalbanken ofte ved at opkøbe valuta i markedet. Dette havde Nationalbanken også gjort, og derfor endte det med en rentenedsættelse, der skal svække kronen overfor euroen igen, for at holde kursen stabil.

I EU styrer ECB renten, og her forventer man ikke rentestigninger de næste år. Det gør man derimod både i USA og i Storbritannien, hvor der forventes flere snarlige rentestigninger. Hvis inflationen bliver ved med at stige, kan det potentielt også føre til at ECB hæver renten. Når det sker vil Nationalbanken ofte følge efter og også hæve den danske rente.

En af de ting der taler imod rentestigninger er en stagflation, som vi også ser lidt i disse tider. Stagflation er et udtryk for en høj inflation, men samtidig en dæmpet aktivitet i samfundet grundet stigninger i råvarepriser. Dette fører ofte også til stigninger i arbejdsløsheden. Når der er stagflation kan det godt lægge en dæmper på rentestigninger, fordi man forventer det vil løse sig selv.

Det er svært at forudsige hvornår renten kommer til at stige, men vi vil nok næppe se en rentestigning i år 2022 i EU/DK, og når rentestigningen kommer vil den næppe stige mere end 1%.

5 1 vote
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x