Sådan stifter du et Iværksætterselskab (IVS)

Et Iværksætterselskab (IVS) er et selskab for iværksættere, der endnu ikke har kapital til at starte et anpartsselskab (Aps). Her vil jeg kort gennemgå principperne i hvordan et IVS bliver stiftet, og hvad du skal have klar inden.

Et IVS kræver kun 1 krone for at blive stiftet. Det er langt mindre end de 50.000 kroner det kræver for at stifte et Aps. Til gengæld skal man så spare op i selskabet, indtil man rammer de 50.000 kroner og kan konvertere sit IVS til et Aps. Med andre ord er målet for ethvert IVS at det en dag bliver til et Aps.

Selvom det kun kræver 1 krone at stifte et IVS, skal du tænke dig godt om. De 1 kroner er jo selskabets kapital, og det kan du kun nøjes med hvis du er 100% sikker på at få overskud i selskabet med det samme. Ellers får du jo hurtigt et underskud.

Så er der nogen der tænker, at så kan de jo bare låne penge fra deres privatøkonomi til deres IVS. Det kan de også, men så skal det lånes til markedsrenter og det giver jo endnu flere udgifter til dit IVS.

Så hvis du vil dit IVS det godt, skal du fra starten sætte en ansvarlig og realistisk kapital. Sæt dig ned og regn igennem hvad du har brug for og hvad du kan undvære. Det er de færreste der kan klare sig med 1 krone.

Husk også at det er obligatorisk at have f.eks. en arbejdsskadeforsikring i et selskab, herunder et IVS. Det betyder at der vil med garanti være udgifter i dit selskab fra starten af. Arbejdsskadeforsikringen skal du have både til dig selv og alle dine ansatte. Selvom du er ejer og dermed ikke betragter dig selv som ansat, er det stadig lovpligtig at have denne forsikring. Den koster ca. 1000-1200 kroner pr. år.

Du kan godt stifte det selv

I princippet kan man godt stifte et IVS selv. Det er jo selvfølgelig også det billigste, da du så ikke har brug for en revisor til at gøre det.

Selve registreringen af dit IVS foregår online på Virk.dk. Du skal have en del ting klar inden du starter registreringen:

  • Stiftelsesdokumenter
  • Vedtægter
  • Kapitaldokumentation
  • Kopi af dit pas

Alle filerne kan det være en fordel at have konverteret til PDF på forhånd.

Kapitaldokumentationen er en dokumentation på at du har pengene som kapitalen udgør stående på en konto. Hvis det er under 25.000 kr. kan det være en egenerklæring hvor dig og de andre stiftere af dette IVS skriver under på at i har pengene. Hvis det er over 25.000 kr. skal din bank give et stempel på at du har pengene stående.

Du kan godt stifte det med tilbagevirkende kraft – men maks med 14 dage.

Efter stiftelsen skal du også registrere dit IVS for de pligter den skal have. Det kan jo være moms, import, eksport eller det kan være du skal være arbejdsgiver med det samme.

Hvis dit IVS overtager aktiver fra starten af, f.eks. fra en tidligere virksomhed, så skal det også registreres.

Efter registreringen skal du også bestille erhvervskonto i din bank samt et NemID og en eBoks. Det kan være en god ide at få en aftale med din bank på forhånd om en erhvervskonto, da nogle har problemer med det. Det er lidt ærgeligt når du er igang med at registrere dit IVS.

Sammenlagt tager det ca. 2 timer selv at registrere et IVS.

Hvad sker der så?

Så går Erhvervsstyrelsen igang med at stifte selskabet. Du skal regne med det sagtens kan tage 20-30 dage, før registreringen er gået helt igennem.

Hvad koster det?

Hvis du selv registrerer et IVS koster det kun 670 kroner at stifte. Den regning får du når registreringen er gået igennem Erhvervsstyrelsen.

Kan jeg bruge en personlig konto i banken?

Nej, du kan ikke bruge en personlig konto, som du kan for en enkeltmandsvirksomhed. Et IVS er et selskab, dvs. fuldstændig juridisk adskilt fra dig selv. Så det SKAL være en erhvervskonto.

Få hjælp til at stifte IVS

Det er som sagt muligt at stifte et IVS korrekt, men det kan godt for nogen være en større ting. Der kan det være en god ide at få hjælp til at huske alle de ting der skal udføres.

Billigselskab kan netop hjælpe med det. Dette koster lige nu 599 kroner og herudover gebyrer og moms. Her skal du derfor lægge gebyret på de 670 kroner oveni. Men samlet set sparer du ikke særlig meget på at stifte dit IVS selv, så er du i tvivl kan det være en god ide at bruge dem.

De fikser alt det praktiske for dig, og kan også hjælpe dig med at oprette både et holding og et driftsselskab. På den måde kan du have en pengekasse hvor du kan overføre overskuddet fra dit driftsselskab fra og dermed beskytte din formue.

Har du nogen spørgsmål til oprettelsen af et IVS, er du velkommen til at skrive en kommentar eller stille dit spørgsmål i forummet.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x