Plex vs. Emby vs. Kodi – hvad er bedst?

Plex, Emby og Kodi er allesammen software til at lave dit eget mediecenter. Se her en oversigt over dem og hvad forskellene er. 
Plex, Emby og Kodi er alle tre eksempler på mediecenter software, dvs. software der kan præsentere dine mediefiler på en organiseret måde og afspille dem på husets enheder. Mediefilerne kan f.eks. være film og musik.
Kodi er en stand alone applikation på din computer, mens både Plex og Emby er en rigtig medieserver. En stand alone applikation er et stykke software du installerer på den computer hvor dine mediefiler ligger. Når du vil afspille dem kan du så åbne dette program og finde den film du vil se. Typisk vil det f.eks. være på en computer der er koblet til dit TV så den så kan agere et mediecenter.
En medieserver er lidt anderledes. Det er nemlig noget du installerer på en computer der er koblet til det trådløse netværk i huset. Så længe computeren hvor serveren er installeret på og computeren hvor mediefilerne findes på (kan sagtens være den samme computer), så kan du tilgå mediefilerne fra ALLE enheder i dit hjem. Derfor er en medieserver som Plex og Emby ofte mere interessant end en standalone applikation som Kodi, fordi du kan tilgå dem fra flere enheder.
For Kodi kan du nøjes med at installere på den computer du skal se mediefilerne på. For Plex og Emby skal du BÅDE installere serveren på computeren der skal streame mediefilerne ud OG forskellige apps på alle de enheder der skal kunne se mediefilerne (andre computere, tablets og mobiltelefoner).
Udviklingsmæssig er der også lidt forskel på de tre typer. Både Kodi og Emby er Open source, hvilket betyder at alle kan se kildekoden og bidrage til den. Det er ikke tilfældet for Plex, der er et professionelt stykke software. Uanset hvad er det gratis at komme igang med alle tre, dvs. medieserverne til Plex og Emby er gratis – men hvis man vil anvende Plex’ eller Emby’s egen app på mobiltelefonen eller tabletten koster det et lille beløb (typisk omkring 35 kroner pr. enhed i engangsbeløb). Man kan også vælge at afspille fra andre afspillere, såsom VLC.
Det geniale ved medieserverne Plex og Emby er at de kan transcode, dvs. de kan omdanne mediefilerne så de passer bedst i opløsning og format til den afspiller de skal køre på. Dette kører alt på serveren.
Alle tre mediecenter software kan fås til et hav af operativsystemer såsom Windows, Mac, Linux, Android, iOS, Playstation osv. Så der er ingen grund til at frygte at du ikke kan afspille dem på nogen enheder.

Standalone eller server

For de fleste vil en medieserver helt klart være at foretrække, så derfor anbefaler jeg at du vælger Plex eller Emby. Dette gør det nemlig nemmere at afspille dine mediefiler fra mange enheder. Du kan faktisk kun bruge Kodi, hvis du kun vil kunne afspille fra én enhed.

Plex vs. Emby

Hvis vi så sammenligner Plex og Emby, så er Plex stadigvæk det mest professionelle. Det kører meget hurtigere, opdaterer de tilgængelige mediefiler og afspiller også film hurtigere. Det er også mere præcist til at hente metadata, så dine film får de rigtige plakater og data tilknyttet.
Begge to minder ellers meget om hinanden og de understøtter begge Chromecast. Det gør det nemt at finde en film på din server og så caste den op til dit TV. På den måde kan du med både Plex og Emby lave dit eget Netflix.
Jeg vil anbefale at hvis du skal vælge kører du med Plex, fordi det er hurtigere og det vil give en meget bedre oplevelse når du skal afspille dine film. Men du har jo også muligheden for at installere både Plex og Emby på samme computer, så de agerer server for de samme mediefiler. Så kan du streame begge servere ud.
Du kan se en lidt mere detaljeret anmeldelse af Plex medieserver her. Ellers er det bare med at komme igang med at afprøve de forskellige mediecenter software og find ud af hvilket der passer bedst til dig.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x