Optag udsendelserne fra DR TV

Af og til læser jeg i fora ønsker om at kunne optage eller gemme udsendelserne fra DR TV – altså den del der bliver streamet. Læs om mulighederne her.

Kan man downloade eller gemme udsendelserne fra DR TV? Kan man optage dem? De spørgsmål ser jeg af og til stillet i diverse fora, og det er jo også et godt spørgsmål.

At downloade en udsendelse fra DR TV kan jo for eksempel bruges til at tage med på ferien, så den kan ses selvom der ikke er adgang til internettet.

Hvilke muligheder findes der?

Der er tilsyneladende udviklet forskellige muligheder, der skulle gøre det muligt for dig at downloade DR udsendelserne. For eksempel findes en udvidelse til Google Chrome der hedder TV4ever Classic, hvor det faktisk direkte er en udsendelse fra DR TV der downloades som eksempel.

Med udvidelsen kan der optages udsendelser fra diverse tjenester, herunder DR TV, Viafree, SVT Play, NRK TV og mange andre. Endda liveudsendelser kan optages.

Filerne bliver gemt i et .TS format. Det er et format som de fleste medieafspillere kan køre.

Er det lovligt at downloade udsendelser fra DR TV?

Men er det egentlig lovlig at gøre det? Hvis der var tale om enhver anden tjeneste end DR TV, ville det naturlige svar naturligvis være nej. Men da vi alle betaler for DR gennem vores licens, er en del af indholdet jo fælles eje for samfundet. På den anden side er en del af udsendelserne eksterne, og bare fordi der er købt visningsrettigheder til DR, betyder det ikke at det må distribueres andre steder hen.

Herudover har det jo altid været lovligt at optage en udsendelse med for eksempel VHS i gamle dage.

På hjemmesiden for udvidelsen skriver de selv:

Husk at alt indhold er ophavsretbeskyttet af rettighedshaveren (fx DR, SVT og NRK), så det er kun til personligt brug og må under ingen omstændigheder videregives

Her antydes altså, at så længe det kun anvendes til personlig brug er det okay. Men hvad mener DR egentlig selv? De har tidligere i et svar på spørgsmålet skrevet:

DR udbyder ikke programmateriale som direkte download på dr.dk tv. Det fremgår af ophavsretslovens § 73 c, at det ikke er tilladt uden samtykke fra rettighedshaveren at foretage omgåelse af effektive tekniske foranstaltninger. DR betragter download fra dr.dk tv som en krænkelse af rettighederne.

DR betragter det altså som ulovligt at downloade deres udsendelser. Og jeg tror hvis det kommer til en sag, ville Opgavsretsloven bakke dem op. Derfor kan du desværre ikke downloade udsendelserne.

DR har dog ved flere lejligheder åbnet op for at de måske i de kommende år vil ændre deres app, så det også bliver muligt at se udsendelserne offline, ligesom vi for eksempel kender det fra Netflix og Viaplay.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x