Negative renter – Er det lovligt?

Mange banker indfører negative renter til privatkunder. Men er det i det hele taget lovligt?

Vestjysk Bank indfører nu også negative renter til deres privatkunder. Hvis de har indestående på mere end en halv million kroner, så koster det fremover 0,75% i negative renter pr. år. De er dog kun fritaget for den første halve million, hvis de har en NEMkonto i banken.

Dermed tilslutter Vestjysk Bank sig til en lang række andre banker, herunder Sydbank, Jyske Bank, Nordea og Nykredit der alle også har indført negative renter til private. Danske Bank har endnu ikke indført negative renter.

Grunden til de negative renter bliver indført er, at bankerne selv betaler negative renter, når de skal sætte penge ind i Nationalbanken. Den såkaldte Indskudsbevisrente er aktuelt også -0,75% i Nationalbanken. Det har den været et stykke tid, men mange banker har undladt at lade det gå ud over de private kunder.

Det særlige ved negative renter er, at dine penge du har stående i banken så faktisk bliver mindre værd med tiden. Det kan med andre ord bedre lønne sig at du syer pengene ind i madrassen derhjemme.

Der er den seneste tid kommet nogle spekulationer om, hvorvidt det skulle være ulovligt at opkræve negative renter hos privatkunder. I sidste ende vil det nok være en afgørelse hos EU Domstolen, men på nuværende tidspunkt er der altså ikke noget der forhindrer bankerne i at tage en negativ rente.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x