Microsoft styrtbløder – Android og Firefox overhaler

Microsoft har i de seneste år mistet sin position som monopol på browsermarkedet og operativsystemmarkedet. Se den seneste trend her. 
Der var engang hvor Microsoft havde monopoler inden for stort set alle teknologiske områder. Windows var stort set det eneste styresystem der blev anvendt. Internet Explorer kunne ingen slå. Officepakken var den eneste kontorpakke folk gad bruge. Ingen troede de kunne udfordres af andre.
Sådan er det ikke længere. Microsoft har i lang tid styrtblødet på flere af deres monopolområder. Lad os lige kigge nærmere på nogle af dem.

Windows er overhalet af Android

Windows var i mange år det mest populære styresystem til pc. Det er det sådan set stadigvæk, når man kun tæller desktopenheder med, dvs. en almindelig computer og ikke andre enheder som smartphones og tablets. Her ser vi at Windows 10 nu er det anden mest populære styresystem og haler godt ind på Windows 7. På desktopmarkedet ser det altså ud til at Microsofts strategi med at få Windows 10 frem ved at give det gratis væk, lykkedes rigtig fint.
StatCounter-os-ww-monthly-201503-201603
Problemet er bare at der siden desktopcomputeren også er kommet enheder som smartphones og tablets. Og her kan Microsoft altså bare ikke følge med. De prøvede at gøre Windows mere mobilvenlig med Windows 8. De prøvede at komme ind på mobilmarkedet ved at overtage Nokia og bygge Surface tabletten. På trods af disse forsøg er det ikke lykkedes dem at beholde deres dominerende position. Fra januar 2o16 overhaler Android nu Windows som det mest populære styresystem.
StatCounter-os-ww-monthly-201503-201603 (1)
Det skal dog siges at dette er kun hvis man regner hver Windows version som sit eget styresystem. Hvis man tæller alle Windows versioner sammen er det stadig det mest anvendte styresystem. Et faktum er uanset hvad dog at Android har hentet markedsandele fra 21% til 29% på et år. Og de tages ikke særlig meget fra Apple, der med iOS og OS X fortsat ligger stabilt i markedet.

Internet Explorer er ikke så populær mere

Internet Explorer har for længst også mistet sin dominerende position. Og trenden fortsætter. Google Chrome har nu næsten 50% af browsermarkedet.
StatCounter-browser-ww-monthly-201503-201603
Nummer to er Safari der kører på de fleste Mac og iPhones som standardbrowser. De ligger meget stabilt. Firefox har endda overhalet Internet Explorer nu, så den ligger på en tredjeplads.
Det bør også bemærkes at nummer 4 er den nyere browser UC browser. Det er en browser der er afledt af Google Chrome og som netop markedsfører sig som at være Google Chrome Plus. Den er udviklet af en kinesisk mobiludbyder og det er da også primært på det kinesiske marked at den anvendes.
Internet Explorer ligger altså helt nede på en 5. plads. Hvem skulle have troet det?

Kan Microsoft klare sig med Officepakken?

Nu har Microsoft altså primært kun Officepakken som sit stærkeste kort. Og spørgsmålet er så om de kan få lov til at beholde den. Der er ingen tvivl om at Officepakken er sine konkurrenter overlegen, men Libreoffice bliver mere og mere brugervenlig.
Og den største trussel er nok snarere hvis folk skifter operativsystem væk fra Windows og ikke kan få Officepakken til at virke på sine nye enheder. Derfor gælder det for Microsoft om at få udbredt office til alle platforme – også dem der ikke er deres egen. Det er da også for tiden Microsofts strategi, i disse tider hvor de endda markedsfører offficepakken sammen med Apple ved lanceringen af nye iPads.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x