Microsoft lukker deres browser Edge – Den genopstår med ny motor

Afløseren for Internet Explorer der hedder Edge er snart fortid. Microsoft har nemlig besluttet at lukke projektet og lave en ny browser baseret på Chromium.

Hvordan kunne det da gå så galt at Microsoft gik fra at have førerpositionen på browsermarkedet, til nu at må lukke deres browser og lave en ny baseret på deres største konkurrents motor?

For ikke så mange år siden var Internet Explorer stort set den eneste browser der blev brugt, og Microsoft havde dermed en monopol på browsermarkedet. Et monopol der var så stærkt, så EU på et tidspunkt tvang Microsoft til at lade Windowsbrugere vælge mellem Internet Explorer og andre konkurrerende browsere ved en ny installation af Windows.

Siden kom Google Chrome og for nogle år siden blev den favorit. Ifølge Statcounter har Chrome nu en markedsandel på 62%, mens Internet Explorer og Edge fra Microsoft må nøjes med en markedsandel på hver omkring 2%. Hvordan kunne det gå så galt?

Der er nok ingen tvivl om at Google Chrome bare lavede et bedre produkt. De kom med en browser der var hurtig og med mange nye teknologier. Man kunne browse i faner, få udvidelser til browseren og favoritter var ikke længere noget der blev gemt på den enkelte enhed, men gemt i skyen så det kunne tilgås alle enheder. Google Chrome var bare mere smart end Internet Explorer.

I oktober 2015 lancerede Microsoft så deres nye bud på en browser der kunne afløse Internet Explorer. Den hed Microsoft Edge. En browser der var hurtigere og mere simpel, og havde mange af de ting folk var glade for hos Google Chrome.

Men Microsoft Edge har aldrig formået at charmere de mange browserbrugere, der stadig sværmer til Google Chrome. Selvom den er indbygget i Windows 10, er det første folk gør at downloade Google Chrome. Det har ført til at Microsoft nu smider håndklædet i ringen og dropper Microsoft Edge. I hvert fald motoren i den.

Browseren Microsoft Edge med egen motor vil derfor snart være fortid i Windows 10. Selve Microsoft Edge vil dog fortsætte med en ny motor, der i stedet er baseret på Chromium – den motor Google Chrome også bruger. Fordelen er at de hjemmesider der kører godt i Google Chrome dermed også vil køre godt i Microsofts browser.

De mange Chrome udvidelser der efterhånden er udviklet til Google Chrome, vil også fremover kunne bruges i Microsoft Edge, når de skifter til den nye motor.

Den nye browser vil tilsyneladende blive lanceret i det første halvår af 2019. Det bliver spændende at se om Microsoft her vil tilføre yderligere funktioner til Microsoft Edge, der kan tage kampen op mod Google Chrome.

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x