Interessentskab (I/S)

Et interessentskab (I/S) er ligesom en enkeltmandsvirksomhed – bare for to eller flere personer. De to personer hæfter tilsammen for virksomhedens forpligtelser. Det er en personlig virksomhedsform som er værd at overveje hvis i er to eller flere der gerne vil stifte virksomhed sammen. 

Ligesom for en enkeltmandsvirksomhed er det gratis at stifte et interessentskab. Det kræver heller ikke nogen startkapital. Alligevel kan det være en smule dyrere at stifte et interessentskab, fordi det er en god ide at få en interessentskabskontrakt udarbejdet, hvilket ofte kræver en advokat.

Det er vigtig at forstå for et interessentskab der hæfter man ikke bare personlig med HELE sin formue – men man gør det også kollektivt. Dvs. kreditorerne kan selv bestemme hvor de vil hente sine penge fra. Har du mange penge, men din makker har ikke, kan det være dig de går efter. Derfor er det meget vigtig man kan stole på hinanden og har aftalt spillereglerne på forhånd. Det er også vigtig at du sætter dig ind i de andre deltageres private økonomi, så du ikke ender med at hænge på deres gæld.

Ved stiftelsen af et interessentskab aftaler man ejerforholdet, dvs. fordelingen mellem hvem der ejer hvor meget af virksomheden. Hvis ikke dette aftales, deler man som udgangspunkt 50% hver (hvis man er to personer).

Skat

Ligesom med en enkeltmandsvirksomhed angiver man skatten via ens personlige skat. Man deler den blot mellem alle deltagere. Man kan anvende virksomhedsskatteordningen eller kapitalskatteordningen ligesom man kan med enkeltmandsvirksomheder.

Ligesom for en enkeltmandsvirksomhed har man pligt til at bogføre og gemme bilag i 5 år efter slutningen af et regnskabsår. Du skal ikke indsende noget årsregnskab, men skal selvfølgelig kunne fremvise det hvis Skat beder om dette. Det er dog muligt at et holdingsselskab kan stå som ejer af et interessentskab og hvis det er tilfældet skal der indsendes årsrapport.

Hver person i et interessentskab er skattemæssigt stillet som om de drev en enkeltmandsvirksomhed. Det betyder også at hvis man forventer at omsætte for mere end 50.000 kr. i løbet af 12 måneder, så skal man lade sig momsregistrere. Når du skal angive skat og moms deler du bare beløbet i to (såfremt i ejer 50:50) og angiver det som hvis det var en enkeltmandsvirksomhed.

Pga. den solidariske hæftelse ved et interessentskab er det en god ide at overveje om det ikke er bedre at registrere et anpartsselskab (Aps) i stedet for. Det kræver 50.000 kr. i startkapital, men der er ikke den samme kollektive forpligtelse.

 

0 0 votes
Article Rating

Andreas Andersen

Forfatter og grundlægger af IT-blogger.dk, der har blogget om IT-emner siden 2012. Findes på Mastodon på @aphandersen@ansico.dk

You may also like...

Abonner
Giv besked ved
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x